Kvíz – Mennyire vagy otthon a disznóvágásban?

Töltsd ki a tesztet és kiderül!

A hagyományos falusi disznótor a magyar vidék egyik legősibb és legkedveltebb eseménye. Nem csupán egy gasztronómiai ünnep, hanem egy igazi közösségi élmény, amely generációkon átívelve hozza össze a családokat és barátokat. A hajnali készülődéstől kezdve a perzselésen és a bontáson át egészen a fűszeres hurka és kolbász készítéséig minden mozzanatnak megvan a maga szerepe. A hagyományok szerint a disznótor nemcsak a húsfeldolgozásról szólt, hanem egy egész napos mulatság is volt, ahol jókedv, pálinka és hagyományos népi ételek tették felejthetetlenné az eseményt.

Sok helyen még hasonlóan zajlik a disznóvágás, mint évtizedekkel ezelőtt, de egyre csökken ezek száma, a legtöbben csak kiporciózva, szeletelve, csomagolva ismerik a sertés részeit.

Tedd próbára a tudásod a disznótoros kvízünkkel, és derítsd ki, hogy te is igazi szakértője vagy-e ennek a hagyománynak, ami nagyszüleink életéhez még szervesen hozzátartozott!

Kvíz - Mennyire vagy otthon a disznóvágásban?

Töltsd ki a kvízt és kiderül!

1. Az Európai Unió előírása szerint ezt kell tenni a disznóval levágás előtt:

2. A disznó melyik része az orja?

3. Mikor van a disznóvágás szezonja?

4. Mi a lecsipecsi?

5. Mi a cika káposzta?

6. Régen a paraszti világban mivel végezték a perzselést?

7. Mikor isszák az áldomást?

8. Mi a rendfa?

9. Mi a húrolás?

10. Melyik rész a tarja?

1 / 10  kérdés

Egy kis segítségre van szükséged a kérdések megválaszolásához? Ebben a cikkben olvashatsz a régi falusi disznótorokról!

Kapcsolódó