Horvátország legnagyobb mandaritermő vidéke a Neretva folyó völgyében van. A szüret javában tart, a gyümölcstermesztők gondjai pedig sokasodnak, tudósított a HRT horvát közszolgálati műsorszolgáltató társaság.
Emberemlékezet óta nem termett ennyi mandarin az ültetvényeken, mint idén. A termés java még a fákon van, ami lehetne örömteli, a rossz hír azonban, hogy meglehet ott is marad.
Becslések szerint 60 ezer tonna mandarin termett, ennyit a felvásárlóközpontok nem tudnak átvenni, raktáraik már megteltek a gyümölccsel. Jobb híján a termés jelentős részét komposztálóüzemekbe lehet szállítani, ám ilyen hatalmas mennyiségnél azok kapacitása is elérte a maximumát.

A gondokat tetézi, hogy a gyümölcs java beérett, mézédes, s ha 5-10 napon belül nem szedik le és nem tudják eladni, akkor a gazdáknak ki kell dobniuk a minőségi mandarint.
S hogy teljes legyen a kép, a kedvelt gyümölcs felvásárlási ára sem deríti jókedvre a termelőket: jellemzően 40 eurocentet – magyar forintra átszámolva cirka 156 forint – kapnak az első osztályú, 20 centet – magyar forintban 78 forint – pedig a kisebb méretű mandarin kilójáért.
Arra kérem az összes illetékes felügyelőséget, szolgálatot, sőt még a miniszterelnököt is, hogy azonnal vegyék fel a kapcsolatot a polgármesterekkel, és 24 órán belül csináljanak valamit. Ellenkező esetben a főútra fogjuk lerakni az árut, megbénítva a Horvátország északi részét Dél-Dalmáciával összekötő 8-as főút forgalmát
– idézte egy gazda szavait a Pécs Aktuál horvát lapértesülésre hivatkozva.
A portál információi szerint a boltokban és a piacokon jelenleg 200-250 forintnak megfelelői euróért vehetünk mandarint Horvátországban, ám az ár várhatóan napról napra csökken.
Mivel Magyarországon 1000-1500 forintba kerül egy kiló mandarin, ezért sokan mennek át a gyümölcsért a szomszédos országba Pélmonostorra vagy Alsómihojlácra. Van, aki gyümölcslét, van, aki pálinkát készít belőle.
Ez is finom: gyorsan és egyszerűen elkészíthető mandarinlekvár két hozzávalóból.

