Otthon készült

Luca napi molnárkalács: ma ezt süsd ki!

Az „ügymenet” nem egyszerű. Ha hozzáfogunk, garantáltan nem jut másra idő, mert ott kell állni felette. Ezt a kalácsot egyébként nem csupán Luca napján érdemes elkészíteni. Íme a garantáltan finom molnárkalács receptje.

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)

Egy nyeles sütővas (ostyasütő) súlya kb. 2-3 kg! Fél kiló liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg zsír, 5 dkg szalonna, annyi víz, amennyit a tészta felvesz, hogy a tészta a gyúrás végén ne tapadjon a kezünkre. Ezt ki kell tapasztalni, mert a liszt, illetve a zsír minősége változtathat az arányokon.

Elkészítése

Ha összegyúrtuk, 2 részre osztjuk. Az egyikből hengert formázunk és jó dió nagyságú gömböket szaggatunk, vagy annak megfelelő szeleteket vágunk belőle.

A sütővasat a sparhelt tetején, vagy gáztűzhely egyik gázrózsáján felforrósítjuk. És jön a szalonna! A vasat szétnyitjuk, és mindkét belső oldalát nagy óvatossággal és még nagyobb ügyességgel megkenjük a szalonnával. Ettől nem tapad majd a tészta a sütővas mintáiba! Ha a tésztánk jól sikerült, a szalonnára nincs tovább szükség, másra később felhasználható.

molnar3
Fotó: Sándor Béla

Egy diónyi tésztát a sütővas közepére teszünk, és a vasat összenyomjuk, közben megfordítjuk a másik oldalára és így sütjük darabonként 1-2 percig, attól függően, mennyire pirosan (sülten) szeretjük.

A molnárkalácsot – ha nem csúszik ki a szétnyitott sütőből – késsel vegyük ki, de gyorsan, mert nagyon meleg. Aztán újabb adag kerül a sütőbe, egészen addig, amíg a tészta nem fogy el.

Jó étvágyat kívánok!

Köszönjük a receptet Kadlót Katinak!

Olvasói sztorik