Otthon készült

Őstermelőktől tanulhattak a kaposvári egyetemisták

A környékbeli gazdákat népszerűsítették a rendezvényen. A termelők portékái nagy sikert arattak.

A Kaposvári Egyetem idén először, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Helyi Termék Napot – tudósított a somogytv.hu.

A standokon volt minden, mi szem-szájnak ingere. Szalonna, kolbász, sajt, méz, gyümölcslé, zölddió lekvár és megannyi házi készítésű, természetes alapanyagból készült áru várta az intézmény hallgatóit és tanárait, akik meg is kóstolhatták a finomságokat.

Képünk illusztráció/Fotó: Facebook
Képünk illusztráció/Fotó: Facebook

A helyi termékek erőteljesen háttérbe szorultak, lényegében mindent visznek a multinacionális vállalkozások. Azt gondolom, hogy az Önök munkája olyan érték, olyan különlegesség, amit őrizni és népszerűsíteni kell, megtalálni helyét a magyar kultúrában – mondta a rendezvény megnyitóján Borbás Zoltán, az egyetem kancellárja.

A termelők által készített ínyencségek néhány titkára is fény derült. A hallgatók megtudhatták például, hogy a zöld diólekvár – melyet 100-200 évvel volt nagy divatban – elkészítése közel egy hónapon át tart, s hogy a szalonnát négy hétig, a sonkát pedig 6 hétig pácolják.

Misszió

A Kaposvári Egyetem harmadik missziója – az oktatás és a kutatás mellett – a vállalkozások ösztönzése, mely a kis helyi vállalkozásokra és termelőkre is kiterjed. A Helyi Termék Nap is ehhez kapcsolódott. Mint elhangzott, az intézmény a jövőben is elkötelezettje marad az egészséges hazai termékeknek, és a termelésben, feldolgozásban, marketingben és a piaci megoldásokban meglévő tapasztalatait ezek népszerűsítésében is kamatoztatni kívánja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik