Otthon készült

Bőséget és gazdagságot hozhat a mákos ferentő

A mákos ferentő az év bármely részében elkészíthető, ráadásul a recept nagyon egyszerű: tojás nélküli kelt tészta az alapja. A palóc konyha ugyanis az egyszerű ötletektől nagyszerű, ez a süti pedig a hagyományok szerint bőséget és gazdagságot hozhat a családra

Hozzávalók

1/2 kg finomliszt, kb. 10 dkg vaj (lehet margarin, vagy étolaj), 2 dkg élesztő, 2dl tej,1 evőkanál cukor, csipetnyi só.

Elkészítése

A lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és az élesztővel felfuttatjuk. A lisztet és az élesztős tejet összegyúrjuk, és meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.

Ezt követően lisztezett gyúrótáblára borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk, majd körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából ujjnyi vastag csíkokat vágunk. Ezeknek a tésztacsíkokat félig bevagdossuk az egyik oldalán. Kör formára feltekerjük, úgy, hogy a bevagdosott oldala kerüljön kívülre. Sülés után úgy néz majd ki, mint egy virág.

Előmelegített sütőben megsütjük.

Frissen is, de szikkadtan is finom. Ha egy kis cukros tejben megáztatjuk (csak annyira, hogy a külseje felvegyen a tejből), cukrozott mákkal megszórhatjuk vagy mézzel megcsurgathatjuk.

Mivel pedig a mák a gazdagság, a bőség, a végtelenség, az ajándékozás jelképe, hogyan is maradhatna ki a karácsonyi kínálatból a mákos ferentő. Jó étvágyat hozzá!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik