Otthon készült

6 tojásos receptkülönlegesség a húsvéti asztalra

A sonka mellett a főtt tojás a hagyományos húsvéti ételek egyike, most azonban különleges tojásos recepteket mutatunk.

Mindegyik egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és valódi ínyencség. A ketkes.com portálon talált húsvéti finomságok bármelyike a család kedvence lesz. Érdemes kipróbálni. Jó étvágyat mindegyikhez!

Sonkás-tojásos rétes

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 5 db főtt tojás villával összetörve, 25 dkg főtt-füstölt tarja darálva, 1 dl tejföl, 5-10 dkg reszelt sajt, 1/2 fej hagyma apróra vágva, só, bors, petrezselyem.

tojasretes

Elkészítése: a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A felengedett leveles tésztát 2 részre vágjuk, kinyújtjuk. 1 csíkban elosztjuk rajta a tölteléket, majd föltekerjük. Kiolajozott sütőlapra tesszük. Tojással lekenjük és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Meleg töltött tojás

Hozzávalók: 8 főtt tojás, 1 zsemle, 3-3 dkg vaj és liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 kisebb vöröshagyma, 2 tojássárgája, 10 dkg sajt, 1 csokor petrezselyem, őrölt fehér bors, só.

tojastöltött

Elkészítése: a főtt tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgáját áttörjük, és hozzákeverjük az áztatott zsemlét. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük vágott petrezselyemmel, majd a tejföl felét hozzáadjuk és jól összekeverjük. Ezzel a töltelékkel a tojásfehérjéket megtöltjük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fölengedjük a tejjel, habverővel simára keverjük, és sűrű mártássá forraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a megmaradt tejfölt, a tojássárgáját és a reszelt sajt felét. Sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a felaprított hagymát. A tűzálló tál aljára kevés mártást terítünk, erre rakjuk a töltött tojásokat, majd az egészet bevonjuk a mártással. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

Ünnepi tojásos sonkasaláta

Hozzávalók: 15 dkg sonka, 1 fejes saláta, 2 főtt tojás, fél csokor retek, fél fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 1 citrom, 2 dkg porcukor, 10 dkg sajt, őrölt bors, só.

tojassali2

Elkészítése: a sonkát vékony csíkokra vágjuk. A salátát apróbb darabokra tépkedjük, a tojásokat negyedekre, a retkeket pedig cikkekre vágjuk. A darabolt anyagokat óvatosan összekeverjük. A finomra vágott hagymához hozzáadjuk az olajat, a citrom levét, majd sóval, borssal, cukorral, ízesítjük. Az így elkészített öntetbe belekeverjük a darabolt anyagokat. A salátalevelekre felhalmozva tálaljuk, reszelt sajttal meghintjük.

Tojássaláta másképp

Hozzávalók: 6 főtt tojás, 1 kígyóuborka, 10 dkg gomba, 1 csokor retek, 1 fej endívia saláta, ételízesítő. A majonézhez: 1 dl olaj, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál mustár, kevés citromlé, porcukor, só.

tojassali1

Elkészítése: a felszeletelt gombát ételízesítős vízben puhára pároljuk. A tojásokat, az uborkát és a retkeket felkarikázzuk. A salátaleveleket üvegkelyhekbe vagy tálkákra rakjuk. A karikára vágott hozzávalókat és a gombát rétegesen elrendezzük. Legfelülre tojáskarikák kerüljenek. A tojássárgájából az olajjal majonézt keverünk, a tejföllel, a mustárral, a citromlével, kevés cukorral és sóval ízesítjük, a salátára kanalazzuk.

Zsemlében sült tojás sajttal

Hozzávalók: 8 zsemle, 2 dl tej, 2 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 8 tojás, só.

Elkészítése: a szikkadt zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk. A zsemléket tejbe mártjuk, de csak annyi időre, hogy ne ázzanak puhára, csak a magukba szívott tejtől kissé megpuhuljanak. Ezután a zsemléket egy vajjal kikent sütőlemezre tesszük, belsejüket megszórjuk reszelt sajttal, és mindegyikbe egy-egy tojást ütünk. A fehérje részét gyengén megsózzuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg a fehérje megkocsonyásodik.

tojaszsemle

Omlett muffin formában

Tanuljuk meg az alapreceptet, és használjuk fantáziánkat. Az alábbi videóban egy nagyon finom sajtos, sonkás omlettet láthatunk, ráadásul különlegessége abban is rejlik, hogy muffin sütőben készül.

Tökéletes finomsággal lephetjük meg a családot, és korosztálytól függően mindenki imádni fogja. A maradékot eltehetjük más alkalomra, hiszen hidegen is kiváló íze van. Ne felejtsünk mellé egy csokor hónapos retket szeletelni, hiszen nagyon egymásra talált az omlett és a retek ízvilága.

tojasmuffin

Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy-két csepp olívaolajat, majd pirítsunk meg rajta egy kisebb apróra vágott hagymát. Ezután adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát, és ezt is pirítsuk egy keveset. Ha valaki vegetáriánus, a sonkát gombára cserélheti.

A keveréket egyenlő részekre osztva kanalazzuk a muffinsütő formába. Verjünk fel annyi tojást, ahány omlett készül, adjunk hozzá egy-két evőkanál lisztet és egy fél csésze tejet, egy csipet sót, meg egy kevés borsot. Kézi habverővel jól dolgozzuk el. Reszeljünk egy kevés száraz sajtot, és szórjuk meg a sonkás hagymakeverékek tetejét, ezután öntsük rá egyenletesen elosztva a tojásokat. Tegyük be a sütőbe, és addig süssük, míg a sajt aranybarna lesz.

Itt pedig megnézheted a készítés menetét:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik