Akadnak belőle olyan fajták, melyek remekül lefagyaszthatók és a téli időszakban ugyanúgy felhasználhatók, mint a mostani szezonban a frissek. Piacokon jelenleg 1000-1200 forint körül mozog az eper ára, a Szedd magad akciókban azonban akár 500 forintért is beszerezhetjük.
A SZEDD MAGAD EPERFÖLDEK ORSZÁGOS LISTÁJÁT ITT TALÁLOD.
Sokan kedvelik az eperből készült szörpöket. A legtöbb recept főzéssel csírátlanítja a gyümölcs levét, azt viszont kevesen tudják, hogy
Vidéki, idős asszonyok így rakják el és pompás ital lesz a gyümölcsből.Lássuk, hogyan készül?
Az epret folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd amikor teljesen tiszta lesz az öblítővíz, akkor csumájától is megszabadítjuk, és lemérjük.
Ahány kiló a gyümölcs, annyi késhegynyi borkősavat és annyi mokkáskanál nátrium-benzoátot adunk hozzá, majd az egészet összetörjük. Ha nagyon tisztán dolgoztunk, akkor a nátrium-benzoátot el is hagyhatjuk. Ilyenkor azonban a késhegynyi helyett 1 mokkáskanál borkősavat teszünk a gyümölcsre. Mivel a kupakok némelyike nem záródik rendesen, így két réteg celofán közé tehetünk nátrium-benzoátot és erre rá a kupakot.
Ezután a gyümölcspépet keverjük össze kilónként 6 dl korábban felforralt, de már kihűlt, hideg vízzel, majd az egészet öntsük tüllzacskóba. Akinek nincs zacskója, megteszi egy tetra pelenka is a négy sarkán összekötve. Lényeg, hogy a zacskót lógassuk fel egy tál fölé és egy éjszakán áthagyjuk, hogy magától lecsöpögjön. Ne nyomkodjuk.
Másnap mérjük meg a levet, és
Keverjük meg többször, míg a cukor nem olvad el teljesen. Ekkor kiforrázott üvegekbe öntjük, a fent említett módon ledugaszoljuk és hűvös kamrába tesszük.Természetesen hígítva fogyasztható. Színe azonban ilyenkor már nem olyan intenzív, mint a boltinak. Annál azonban egészségesebb, gyerekek is fogyaszthatják. Aki nagyon szereti az élénk színt, kevés céklalével fokozhatja a szörp színvilágát.
Más gyümölcsökre is kiváló a módszer
Ezzel a módszerrel bármilyen lédús gyümölcsből (málna, szeder, ribizli, eperfa termése, szőlő) készíthetünk szörpöt. Almából, körtéből, birsből is lehet, igaz azok hígabb állagúak. Ezeket a gyümölcsöket egyszerűen megreszeljük, borkősav helyett citromsavat teszünk hozzá, így nem barnulnak meg a gyümölcsdarabok. Magozott meggy, cseresznye pedig zúzás, aprítás nélkül is kiadja a levét. Utóbbi kettőt még egy-két evőkanál rummal is bolondíthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy alkoholtartalma miatt gyerekeknek ne adjuk.
A megmaradt gyümölcshúsból lekvárt főzhetünk
A gyümölcs savtartalmától függően tegyünk hozzá 30-50 dkg cukrot, majd addig főzzük, míg bugyogni kezd. Üvegekbe töltjük, két celofánréteg közé nátrium-benzoátot tegyünk, végül csavaros tetővel zárjuk le az üvegeket.
Eközben a sütőt felmelegítjük 140 fokra. Egy tepsibe 2 ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a lezárt üvegeket és a tepsit betesszük a már kikapcsolt sütőbe úgy, hogy a sütőajtót résnyire nyitva hagyjuk. Másnap reggel vegyük ki az üvegeket, töröljük szárazra őket és mehetnek a spájz polcaira.
Címfotó: toriavey.com
Virágné Fejes Éva írása.