Otthon készült

Nincsen nyár lángos nélkül – 5 recept a javából

Ugye elképzelhetetlen a nyári strandolás lángos nélkül? És az otthoni lángossütés?

Ha otthon kívánjuk meg ezt a magyar specialitást, egyszerűen elkészíthetjük, és garantáltan elfogy az utolsó falatig. Segítségül mutatunk néhány lángos receptet a kefírestől a túróval töltöttig. Jó étvágyat kívánunk!

Kefíres lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl kefir, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só.

langoskefíres

Elkészítése: az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A lisztet, a sót, a tojást és a kefirt egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet. Összegyúrjuk és letakarjuk, 30 percen át pihentetjük, hogy megkeljen.  A tésztából kisebb gombócokat szakítunk, lisztezett felületen kinyújtjuk, vagy olajos kézzel széthúzzuk. A lángosokat forró olajban kisütjük. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.

Sajttal és sonkával töltött lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, 15 szelet sonka, 15 szelet sajt.

langossajttaltejfölleltöltve

Elkészítése: az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a tejföllel, a maradék tejjel és sóval együtt egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, letakarjuk és 40 percen keresztül pihentetjük. Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd ízlés szerinti darabokra szaggatjuk. Minden darab tészta felébe teszünk egy szelet sajtot és sonkát, majd ráhajtjuk a töltetlen oldalát. A széleit összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki sütés közben. Forró olajban megsütjük. Önmagában is csodás, de kínálhatjuk a szokott módon, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal.

Burgonyás lángos

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 1/2 dkg só.

langosburgonyas

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük és megtisztítva áttörjük. Az élesztőt csészében 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk és 2-3 kanálnyi liszttel elkeverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten tartjuk. Az áttört burgonyát összekeverjük a liszttel, megsózzuk. Amikor az élesztős keverék eredeti térfogatának kb. kétszeresére emelkedett, a burgonyás liszthez öntjük, adunk hozzá még körülbelül 1,5 dl meleg vizet, összedolgozzuk, és jól megdagasztjuk, amíg a tészta már nem tapad a kezünkre. A tészta keményebb legyen, kelés közben puhulni fog. A kidolgozott tésztát enyhén lelisztezzük és letakarva, meleg helyen 1 óra hosszat kelesztjük. Ez alatt egy peremes sütőlapot jól kizsírozunk. A megkelt tésztát félbevágjuk, felét átgyúrva, leborítva félretesszük, másik felét lisztezve, kinyújtjuk akkorára, mint a sütőlap. Sodrófára felcsavarjuk és a kikent sütőlap keskeny vége fölé emelve, ráhengerítjük; egy félóráig letakarva kelesztjük, villával megszurkáljuk, forró sütőben pirosra sütjük. Szeletekre vágjuk, forró zsírral megkenjük, esetleg fokhagymával bedörzsöljük, frissen fogyasztjuk. Nagyon jó, ha tejföllel átkenjük a bezsírozott lángosokat. A tészta félretett részét negyedóra múlva a deszkán kinyújtjuk, lelisztezzük, vigyázunk, hogy az alja is lisztes legyen, le ne tapadjon és letakarjuk. Amikor az első lángos megsült, a sütő-lapot átzsírozzuk és a második lapot az elsőhöz hasonlóan a sütőlapra helyezve, megsütjük. Ha két sütőlapunk van, a második lapot is közvetlenül a sütőlapra tehetjük. Elkészíthetjük a hagyományos módon: tojás nagyságú cipócskákra osztjuk, kistányér nagyságúra kisodorjuk, fél órát pihentetjük, majd villával megszurkálva, pecsenyesütőben, egyszerre 2-3 lángost bő, forró zsírban szép pirosra sütünk. Reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Sajtos-tejfölös lángos

Hozzávalók: 15 g élesztő, 2 evőkanál liszt + 200 g liszt, csipet cukor, csipet só, 100 gramm burgonya, kávéskanál tört köménymag.

langossajtostejfölös

Elkészítése: 15  g élesztő felfuttatunk 2 evőkanál liszttel, késhegynyi cukorral és 1/2 pohár langyos vízzel, majd hozzákeverünk 200 g lisztet, 100 g héjában főtt, még melegen szétnyomott burgonyát, és annyi vizet, hogy a tészta sem kemény, sem lágy ne legyen. Egy lapos kávéskanál tört köménymaggal, és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán lángosokat formálunk belőle. Ezeket a közepén kétszer bevagdossuk, és bő forró zsírban mindkét oldalán szép pirosra sütünk. Tálaláskor sózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, még fokhagymával is jól megkenheti.

Kapros túróval töltött lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 25 dkg tehén- vagy juhtúró, 2 evőkanál zsíros tejföl, só, friss kapor, olaj.

langoskaprosturóval

Elkészítése: a lisztet kevés langyos tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd vékonyra kinyújtjuk és nagy, kerek lapokat vágunk ki belőle. A túrót áttörjük, megsózzuk, a tejföllel simára kavarjuk, a vágott kaporral ízesítjük. A töltelékből minden tésztakorongra halmozunk, a szélét ráhajtjuk, összegöngyöljük, és ismét laposra nyújtjuk. Tíz percig pihentetjük, majd bő forró olajban kisütjük. Kínálhatjuk reszelt sajttal és tejföllel, de ezek nélkül is ízletes.

További lángos recepteket a ketkes.com oldalon találsz.

Címfotó: MTI – Marjai János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik