Otthon készült

Ezekben a szirupokban nincs színező, egyszerű trükkel mi is elkészíthetjük

A szörpök, szirupok közötti különbségről és készítéséről már írtunk korábban. Miután egyre többen készítünk gyógynövényszirupokat, mutatunk egy eljárást, amivel természetes színekben pompázhatnak üveges kincseink.

Mi a titka az üde színeknek?

A konyhatündérek már biztos, hogy hallottak az eljárás nevéről, azaz a blansírozásról, előfőzésről, melynek célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása. A blansírozás alatt a zöldségfélék és néhány gyümölcs rövid ideig tartó előfőzését értjük. Ennek ideje általában 3-8 perc, függ a zöldségfélék fajtájától, érettségi fokától, és egyéb tulajdonságaitól. Gyógynövények esetében ez csupán néhány másodperc. A módszer célja az, hogy elejét vegyük valamely alapanyag romlásának, illetve megakadályozzuk a további feldolgozás (vagy tárolás) alatti íz-, illetve színváltozását a nélkül, hogy a vitamin- és tápanyagok távoznának.

Rugaszkodjunk neki

Keverjünk össze a szirupkészítéshez szükséges mennyiségű vizet és cukrot egy kis serpenyőben. Forraljuk fel, és keverjük addig, amíg a cukor feloldódik. Tegyük félre kihűlni, és e közben foglalkozzunk a gyógynövények előkészítésével. A növényeket válogassuk át és csak az egészséges leveleket használjuk. Igen, lehetőleg csak a leveleket!
Tegyünk fel egy közepes méretű fazék vizet forrni. Forráskor tegyük bele a növényeket úgy, hogy teljesen a víz alá merüljön. Főzzük 10-15 másodpercig (ne tovább) és azonnal öntsük át egy szitán és tegyük bele az előre elkészített hideg vízzel teli tálba. Jól forgassuk, hűtsük át.

Ez a művelet se tartson tovább 10-15 másodpercnél.

Ez a módszer segít abban, hogy szirupjaink napokig, szép természetes színekben pompázzanak. Ha ezt a folyamatot kihagyjuk a szirupok zöldes-barnás színűek lesznek.

Ha kivettük a vízből a növényeket, akkor papírtörlővel itassuk át, távolítsuk el a felesleges vizet. Ezt követően a kihűlt cukoroldatunkat keverjük össze a gyógynövényekkel és turmixgépbe téve pürésítsük 2-3 percig, egészen addig, amíg a keverék szép zöld színű nem lesz. Ekkor már csak egy aprólukú szitára lesz szükségünk, amivel átszűrjük az elegyünket. Hagyjuk, hogy magától átcsöpögjön, ne nyomkodjuk. Néhány perc után már tölthetjük is üvegekbe a szirupjainkat. Hűtőben hetekig eláll, de téliesített változatot szeretnénk, akkor fagyasztóban vagy dunsztolást követően a kamra polcán is eláll.

Megjegyzés

Tökéletes hatást akkor érünk el, ha a kívánt gyógynövényeknek csak a leveleit használjuk, és minél finomabb a szita, annál tisztább lesz a szirupunk.

Bazsalikom-menta szirup

Ha kulináris varázslatot szeretnénk az asztalra, akkor ezzel a sziruppal kezdjük. A kellemes, friss növényi szirupot felhasználhatjuk friss gyümölcsre, csokoládéra, fagyira, joghurtra, palacsintára, gofrira, a limonádéba, tejszínhabra önthetjük.

Ezekben a szirupokban nincs színező, egyszerű trükkel mi is elkészíthetjük 2

Hozzávalók

¾ csésze víz
1 csésze cukor
½ csésze friss mentalevél
¼ csésze friss bazsalikom

A szirupot a fent leírt módon készítsük. Ínyenc falatokat kívánunk!

Hasznos praktikákat mutattunk be a “Tartósítsuk okosan fűszereinket és gyógynövényeinket” című cikkünkben is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik