Otthon készült

Tárt karokkal várják az Őrség zöld aranyát Szalafőn

Szalafőn ugyanúgy örültek a 2016-os országtorta győztesének, mint Salgótarjánban, a tortát készítő cukrász lakóhelyén.

– Nagy öröm számunkra az őrségi országtorta – mondta érdeklődésünkre Gaál Zsuzsanna, az Őrségi konyha kincsei című könyv szerzője, a szalafői Múltidéző Porta tulajdonosa.

Mivel a tökmagolaj szalafői specialitás, szeretnénk, ha a győztes finomság kapcsán Szó Gellért, a torta készítője ellátogatna hozzánk a közeljövőben.

A napokban salgótarjáni a G & D Kézműves Cukrászat egyik mestercukrásza és egyben vezetője az Őrség szomszédságából sugárzó, szlovéniai Muravidéki Magyar Rádiónak adott telefonos interjút. A 28 éves fiatalember, Szó Gellért elárulta, hogy egy őrségi családnál kóstolta először a tökmagolajat és a kisajtolt magot. Ez indította el fantáziáját, hogy desszertjeiben is helyet kapjon az Őrség zöld aranya.

orsegtorta1

Az országtortában háromszor köszön vissza a tökmag, de a recept még nem nyilvános.

A rádióinterjút ide kattintva hallgathatod meg.

A cukrászt és remekművét tárt karokkal várják Szalafőn. Mint Gaál Zsuzsanna, az őrségi konyha mindentudója elmondta: „méltó fogadtatásra” készülnek, és a Múltidéző Portán is szeretne programot szervezi az Őrség zöld aranya készítőjével.

A magunk részéről eljátszottunk a gondolattal

A közös étkezés majd így néz ki: Gaál Zsuzsanna az őrségi konyha kincseiből kínál egy finom hajdinás vargányalevest, majd fő fogásnak őrségi dödöllét tejföllel nyakon öntve, desszertnek pedig Szó Gellért szeletel az Őrség zöld aranya tortából.

Múltidéző Porta, Szalafő
Múltidéző Porta, Szalafő

Kíváncsian várjuk, mikor sikerül összehozni a találkozót. Annyi biztos, hogy a szalafőiek már keresik a sikeres fiatal cukrászt. Remélik, hogy az országtorta augusztus 20-i, hivatalos kóstolója után az országtorta készítőjének útja rövid időn belül Szalafőre vezet.

Címfotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik