Finom és különleges krémeket készíthetünk rövid idő alatt, melyekre a váratlanul érkező vendégeknek sem kell sogáig várni. A ketkes.com segítségével tíz olyan krém alap receptjét ismerhetjük meg, melyek mindegyike a család kedvence lesz.
Körözött alap
Tíz deka juhtúrót szitán áttörünk és öt deka vajjal simára eldolgozunk. Két kávéskanál reszelt vöröshagymával vagy apróra vágott metélőhagymával, egy mokkáskanál őrölt köménymaggal, ízlés szerinti mennyiségű mustárral és szardellapasztával ízesítjük. Jól összekeverjük. Elkészíthető tehéntúróból is, ezt azonban kissé meg kell sózni.
Szardellás vaj
Négy rész vaj egy rész szardellapasztát tányérban jól eldolgozunk és ezzel kenjük meg a kenyeret.
Májpástétom alap
Tizenöt deka kenőmájashoz hozzáadunk egy szitán áttört kemény tojást, öt deka vajat, két kávéskanál reszelt vöröshagymát, egy kávéskanál mustárt, valamennyi törött borsot és az egészet jól eldolgozzuk.
Sajtkrém alap
Nyolc deka reszelt sajtot, két deci tejfölt, két tojássárgáját habverővel jól elkeverünk, és gőz fölött sűrűre fűzzük. Utána állandó keverés közben kihűtjük és hozzávegyítünk nyolc deka vajat, s kissé megsózzuk.
Heringsaláta alap
Tíz deka pácolt halat az ecetes hagymával együtt apróra vágunk. Összekeverjük ugyanannyi apróra vágott főtt leveszöldséggel és héjában főtt burgonyával. Mustárral vagy majonézzel ízesítjük, és kenhető péppé keverjük.
Zöld vaj
Habosra keverünk tíz deka vajat. Kevés sóval, finomra vágott metélőhagymával, majoránnával és egy kevés citromlével ízesítjük. Kemény tojás kockákkal díszítjük.
Túrókrémes alap
Tíz deka tehéntúrót egy kanál tejjel, fél tojássárgájával, csipetnyi sóval és őrölt köménymaggal egészen sima krémmé keverünk. Az ezzel megkent kenyérszeleteket zöld paprika karikákkal díszítjük.
Túrós-paradicsomos alap
Egyenlő arányban, tíz deka puha, átpasszírozott tehéntúrót összekeverünk tíz deka szitán áttört paradicsommal és kevés sóval. Jó simára elkeverjük Apróra vágott metélőhagymával díszíthetjük.
Sajtos-tormás alap
Tíz deka vajat tíz deka reszelt sajttal és öt deka reszelt tormával jól elkeverünk. Pirított kenyér szeletekre kenjük, és pirospaprikával díszítjük.
Tormás krém
Egy kisebb reszelt tormához egy nagyobb almát reszelünk, és hozzákeverünk még két deci tejfelt és kevés olajat vagy vajat. Jól összekeverjük. A megkent kenyérszeleteket petrezselyemlevélkékkel díszíthetjük.
Vajas kenyérre: sonka, szalámi, csabai kolbász, sült hús, sajt.
Szardellás vajra: szardínia, tonhal, tojás.
Májpástétom alapra: sült, tojás, füstölt nyelv.
Körözöttes alapra: tojás, sós hal.
Sajtkrémre: sonka, füstölt nyelv, tojás, fehér sült hús.
Franciasalátára: tojás, hal.
Heringsalátára: tojás, hering.
Salátalevél, retek, paradicsom, zöldparika, savanyú uborka, petrezselyem, metélőhagyma. Ezekkel a zöldségfélékkel egyébként önálló szendvicset is készíthetünk.