Otthon készült

Göcsej kincse a paraszai pörkölttorta

Egyedisége okán tájegységi védjegyet kapott.

Idős asszonyok emlékezete szerint már a múlt század első évtizedeiben a göcseji lakodalmak kedvenc édessége volt a paraszai pörkölttorta, melynek receptje generációról generációra szállt. Az idők múltával egyre szebb formák készültek, ma valóságos süticsodákat is alkotnak a háziasszonyok.

A kreativitás határtalan

Manapság már készítenek virágkosarat, virágkoronát, Ludas Matyit libákkal, tyúkanyót kiscsirkékkel, házikót udvarral, szarvast, csókolózó galambpárt, boroshordót szőlőfürttel, földgömböt, halat, jegyespárt, focilabdát, tengerpartot, papucsot, állatokat, ólat, de egyben mind közösek: paraszai pörkölttortának számítanak.

göcsejfb4

Kovács Szilvia Katalin írta le itt a 2012-ben Göcsej védjegyet kapott pörkölttorta történetét és receptjét. Kustánszeg Parasza településrészén ma már nemcsak lakodalmakra készítik ezt az édességet, hanem keresztelőre, születésnapra, névnapra vagy spontán ajándékba.

Az elkészítés menete

A cukrot lassú tűzön kell olvasztani, állandó keverés mellett. Egy lábosban körülbelül 2 kilogramm cukor olvasztható meg egyszerre. Fontos, hogy a cukornak csak megolvadnia szabad, megégnie nem, mert az a színén azonnal meglátszik, és az ízén is érződik.

gocsejfb2

A megolvasztott cukorhoz szeletelt diót kell keverni. Darált dió nem jó, mert elvész a cukorban. Az összekevert masszát állandóan melegen kell tartani, ezért a lábost vastag vasalátéten tartsuk, amely alatt takaréklángon ég a tűz. Sparhelten készítve a legjobb!

A formákat vizes ruhával ki kell bélelni, belerakni a cukros diót, majd vizes, hámozott krumplival belenyomkodni. Azonnal ki kell borítani, és óvatosan leszedni róla a ruhát. Formázni vizes gyúródeszkán lehet. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megszilárdul, és akkor már nem lehet formázni és a deszkától elválasztani.

göcsejcím

Jó étvágyat kívánunk!

Fotók: Facebook/Göcseji paraszai pörkölttorta – Kustánszeg

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik