A 15 legegyszerűbb süti- és tortakrém recept egy csokorban

Kezdőknek és haladóknak, kipróbált receptek mindenkorra.
Kapcsolódó cikkek

Minden háziasszony rémálma, mikor a sütés  előtt keresgetnie kell a kipróbált recepteket. A ketkes oldalának segítségével most bemutatjuk a leggyakrabban készített, egyszerű krémeket.

Cukormáz

Ha egyedüli bevonatnak készül, akkor tojásfehérjéből készítsük. Két tojásfehérjét és 20 dkg cukrot keverjünk ki. Vágjuk fel a tortát, a közepét egy réteg pikáns dzsemmel (sárgabarack, ribizli, meggy) kenjük meg, majd a tetejét és az oldalát bevonjuk a mázzal, és a tésztát néhány percre tepsibe állítva, a sütőbe rakjuk, hogy a máz ráégjen. Ragyogó, fehér mázt kapunk.

Csokoládéöntet

5 dkg étcsokoládét 5 dkg cukorral és kb. 1 dl vízzel addig főzünk, amíg sűrű és ragadós lesz, ekkor hozzáadunk még 5 dkg puha, megmelegített csokoládét és a tűzről levéve addig keverjük, amíg a máz kihűl. A végén egy kávéskanál vajat is keverhetünk bele, így fényesebb lesz.

Kókuszkrém

15 dkg kókuszreszeléket 2 evőkanál tejjel ( finomabb, ha tejszínnel) és 15 dkg cukorral kissé felfőzünk. Kihűtjük, és 15 dkg vajjal habosra kavarjuk.

Mandulakrém

15 dkg meghámozott, őrölt mandulát 2 evőkanál tejjel és 15 dkg cukorral egy forrásnyira felfőzünk, majd kihűtjük és 15 dkg vajjal habosra keverjük. Ha színezni szeretnénk, akkor keverhetünk bele 1 kávéskanálnyi kakaót is.

Fotó: carla-badskin

Gesztenyekrém

10 dkg gesztenyemasszát 2 kanál tejjel, ugyanennyi cukorral felfőzünk, majd lehűtve 15 dkg vajjal krémmé keverjük.

Tejszínes eperkrém

10 dkg epret, vagy ugyanennyi eperdzsemet keverjük homogénné, tegyünk hozzá ízlés szerint 5-10 dkg cukrot ( a lekváros verzióhoz csupán minimális szükséges) és 2 dl kész tejszínhabbal keverjük össze össze.

Fotó: cherrapeno.com

Mokkakrém

15 dkg vajat 15 dkg cukorral habosra keverünk, majd 3 evőkanál kakaót és végül egy mokkás csésze sűrű feketekávét teszünk bele. Továbbkeverjük, amíg habos nem lesz.

Narancskrém

Két tetőzött evőkanál narancsdzsemet, vagy 2 evőkanál megmosott, megreszelt és 5 dkg cukorban felfőzött bionarancshéjat 10 dkg cukorral keverünk össze, majd 15 dkg vajjal simára és habosra keverjük. Ugyanezt elkészíthetjük 2 dl felvert tejszínnel is.

Vaníliakrém

Fél liter tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. Közben 3 tojássárgáját 3 tetőzött evőkanál cukorral kikeverünk, amikor besűrűsödött, 2 csapott evőkanál lisztet szórunk bele és ezzel is összekeverjük. A felforrt tejet levesszük a tűzről, néhány perc várakozás után belekeverjük a tojást, és a tűzre visszatéve, folyton kevergetve besűrítjük. Mielőtt a tortára tennénk, keverjük össze 5 dkg megmosott mazsolával, a tortát pedig locsoljuk meg egy likőrös pohár rummal. Miután megkentük, díszítsük a tetejét 5 dkg tejszínhabbal (fél dl) kis halmokkal. Így gazdagabb lesz és hasonlít az íze az oroszkrém tortára.

Citromkrém

15 dkg porcukrot és 2 citrom levét összevegyítjük, majd 10 dkg vajjal habosra keverjük.

Karamellkrém

20 dkg cukorra annyi vizet öntünk, hogy éppen csak megáztassa, de a cukor fehéren egyben maradjon. Ezt a cukormasszát addig főzzük, amíg barnulni kezd, utána lehűtjük és 15 dkg vajjal krémmé elkeverjük. Elkészíthetjük öntetnek is. Ekkor egy kicsivel több vizet öntünk bele és előbb sűrűre főzzük, aztán karamellizáljuk, vagyis megbarnítjuk.

Diókrém főzve

3 tojássárgáját 3 evőkanál cukorral habosítunk, majd folyton kevergetve 2 dl forró, fehérbort öntünk bele. Habüstben, nyílt lángon, habverővel állandóan keverve, sűrűre főzzük. Utána 15 dkg őrölt diót és 3 tojásfehérjét is beledolgozunk. Nem csak torta-, de tésztatölteléknek is igen jó.

Csokoládékrém főzve

3 egész tojást 12 dkg porcukorral összedolgozunk és lassú tűzön, habüstben, 2 evőkanál tejjel keverjük el. Amikor forr, 5 dkg puhított, keserű csokoládét és 15 dkg vajat adunk hozzá. Kevergetve felfőzzük, majd kihűtve a tortát megtöltjük vele és a tetejét is megkenjük.

Mandulás kávékrém

15 dkg vajat 10 dkg cukorral habosra keverünk, majd 10 dkg hámozott, őrölt mandulát és 2 evőkanál, erős feketekávét teszünk bele. Együtt sima krémmé dolgozzuk.

Dobostorta krémje

5 tojást 20 dkg porcukorral és 10 dkg reszelt csokoládéval gőz fölött sűrű krémmé verünk. Kihűtjük, 5 dkg hámozott, őrölt mandulát és 15 dkg vajat adunk hozzá, majd habosra keverjük.