Otthon készült

Mézeskalácsból készült a Mikulás szánja

A nyugdíjas óvónő alkotás közben visszatér a mesevilágba, így alkotva kézműves ritkaságait.

Szlovákiában született, gyerekkorát ott töltötte, majd Salgótarjánban telepedett le Győrffy Dezsőné Klárika. A nyugdíjas óvónő, négy unoka boldog nagymamája, aki lakásának egy csücskében alakította ki műhelyét, és ott alkotja remekeit.

Több mint tíz éve formál mézeskalács figurákat, és rendszeresen készít kuriózumokat. Tavaly például mézeskalácsból készített cseresznyéstálat, melyről ITT OLVASHATSZ.

2016 sem maradt el különlegesség nélkül. A Szekszárdon élő régi kolléga, Nepp Dénes szíjgyártó mester, népi iparművész kérte meg, hogy legkisebb unokájának készítsen Mikulásra egy mézeskalácsból formált lovas szánt annak minden kellékével “felöltöztetve”. Klárika természetesen megoldotta a feladatot.

klarika2

A salgótarjáni kézműves évtizedekkel ezelőtt édesanyja szakácskönyvében találta meg néhai nagymamája kézzel írott mézeskalács receptjét, és akkor szeretett bele a mesterségbe, melybe szívét-lelkét beleteszi.

klarika3

Mi sem természetesebb, hogy Győrffy Dezsőné a nagyi ősi receptúrája alapján készíti mézeskalács remekeit. Házi tojást, termelői mézet, lisztet, szódabikarbónát, porcukrot, őrölt fahéjat és szegfűszeget használ a tésztához, a máz pedig a cukrászok által is használt cukorgyöngyöt és ételszínező.

Ezt a receptet semmire se cserélné, s talán ez is a titka gyönyörű mézeskalácsainak.

Fotók: Balogh Violetta

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik