Otthon készült

A korhelykedőknek is lehet szerencséjük

Bátran kipróbálhatunk új ízeket a szilveszteri, új évi asztalon, a korhely legényeknek sem kell lemondani a bőséget hozó ételről.
Korábban a témában:

Az év végi-év eleji gasztronómiai hagyományokhoz hozzátartozik az apró szemű ételek fogyasztása. A lencse, a borsó és a bab a pénzt hivatott otthonunkba vonzani. A savanyú káposzta a gyomrunk békéjét állítja vissza, ha az ó év búcsúztatásakor kicsit több alkohol csúszott a virsli mellé. Nem kell lemondani egyikről sem, ha békétlen gyomor csak keveset képes befogadni. Házasítsuk össze a két tételt. S hogy még triplázzunk, vegyünk hozzá egy kis vaddisznó húst is. Ám ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, akkor bátran nyúljunk a házi sertés húsához. Az ízélmény ekkor sem marad el, és szerencse sem.

Készítsünk lucskos, babos káposztát, vadhúsos gombóccal

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg édes fejes káposzta
  • 30 dkg fehér bab
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés paprika, paradicsom
  • petrezselyem és fokhagyma
  • kis fej zeller
  • só, édes-nemes őrölt paprika, őrölt bors, kömény, babérlevél
  • 1 kg (vad)disznó hús
  • 20 dkg rizs
  • 3 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • kávéskanál kapor, só, bors, olaj
  • tejföl
  • búza vagy rozs cipó
  • egy-egy körte vagy alma a díszítéshez.

Elkészítése

A szalonnát kockázzuk, zsírjára sütjük, majd a fél karikára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra aprított fokhagymát  hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát utána a savanyú káposztát. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át, hogy csak kellemesen savanykás legyen. Ekkor hozzáadjuk a fehér babot, amit előtte fél napra beáztatunk.

Ekkor tesszük hozzá a fűszereket: sót, őrölt borsot, köményt, babérlevelet,  egy kisebb zellergumót, ilyenkor lehet hozzá adni a darabolt paradicsomot és paprikát is.

Az édes káposztát csíkokra szeleteljük, és akkor adjuk hozzá, ha a bab félig megfőtt. Lassú tűzön rotyogtatva főzzük.

Fotó: stylebylthomas.com
Fotó: stylebylthomas.com

A húsos gombóc elkészítése

Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és petrezselymet kevés olajon megfuttatjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. Majd rá öntjük a darált (vad)húsra, hozzá adjuk a rizst, a tojást az apróra darabolt kaprot és ízlés szerint fűszereket, és  összedolgozzuk.

Mikor a bab már csak kicsit roppan,t ehát van még kb. 20-30 perc hátra, adjuk hozzá a (vad)húsos gombócot. Ennek a főzési ideje kb. 20-25 perc. 5-10 perccel a lezárás előtt rakjuk bele a karikára vágott füstölt kolbászt is.

A cipók sipkáját levágva készítsünk tálkákat, és abban tálaljuk bőséges tejföllel.

Címfotó: kisinóci lucskos-babos káposzta

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.