Otthon készült

A korhelykedőknek is lehet szerencséjük

Bátran kipróbálhatunk új ízeket a szilveszteri, új évi asztalon, a korhely legényeknek sem kell lemondani a bőséget hozó ételről.

Az év végi-év eleji gasztronómiai hagyományokhoz hozzátartozik az apró szemű ételek fogyasztása. A lencse, a borsó és a bab a pénzt hivatott otthonunkba vonzani. A savanyú káposzta a gyomrunk békéjét állítja vissza, ha az ó év búcsúztatásakor kicsit több alkohol csúszott a virsli mellé. Nem kell lemondani egyikről sem, ha békétlen gyomor csak keveset képes befogadni. Házasítsuk össze a két tételt. S hogy még triplázzunk, vegyünk hozzá egy kis vaddisznó húst is. Ám ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, akkor bátran nyúljunk a házi sertés húsához. Az ízélmény ekkor sem marad el, és szerencse sem.

Készítsünk lucskos, babos káposztát, vadhúsos gombóccal

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg édes fejes káposzta
  • 30 dkg fehér bab
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés paprika, paradicsom
  • petrezselyem és fokhagyma
  • kis fej zeller
  • só, édes-nemes őrölt paprika, őrölt bors, kömény, babérlevél
  • 1 kg (vad)disznó hús
  • 20 dkg rizs
  • 3 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • kávéskanál kapor, só, bors, olaj
  • tejföl
  • búza vagy rozs cipó
  • egy-egy körte vagy alma a díszítéshez.

Elkészítése

A szalonnát kockázzuk, zsírjára sütjük, majd a fél karikára vágott vöröshagymát, a nagyobb darabokra aprított fokhagymát  hozzáadjuk, és addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát utána a savanyú káposztát. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át, hogy csak kellemesen savanykás legyen. Ekkor hozzáadjuk a fehér babot, amit előtte fél napra beáztatunk.

Ekkor tesszük hozzá a fűszereket: sót, őrölt borsot, köményt, babérlevelet,  egy kisebb zellergumót, ilyenkor lehet hozzá adni a darabolt paradicsomot és paprikát is.

Az édes káposztát csíkokra szeleteljük, és akkor adjuk hozzá, ha a bab félig megfőtt. Lassú tűzön rotyogtatva főzzük.

Fotó: stylebylthomas.com
Fotó: stylebylthomas.com

A húsos gombóc elkészítése

Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és petrezselymet kevés olajon megfuttatjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. Majd rá öntjük a darált (vad)húsra, hozzá adjuk a rizst, a tojást az apróra darabolt kaprot és ízlés szerint fűszereket, és  összedolgozzuk.

Mikor a bab már csak kicsit roppan,t ehát van még kb. 20-30 perc hátra, adjuk hozzá a (vad)húsos gombócot. Ennek a főzési ideje kb. 20-25 perc. 5-10 perccel a lezárás előtt rakjuk bele a karikára vágott füstölt kolbászt is.

A cipók sipkáját levágva készítsünk tálkákat, és abban tálaljuk bőséges tejföllel.

Címfotó: kisinóci lucskos-babos káposzta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.