Otthon készült

Köhögésre is bevethető az omlós vajkaramellás cukorka gyógynövényes változata

Karamellás cukorka, melynek íze semmivel sem téveszthető. Gyermekkorunkban ha lehetett,ezt majszoltuk volna reggel, délben és este.

Tejkaramella vagy vajkaramella, nagy különbség talán nincs is közöttük, azt viszont vitathatatlan, hogy talán nincs is, aki ne szeretné. Na jó, a vajkaramellásat talán egy kicsivel többen szeretjük, mert az olyan selymesen omlós. Bár kicsit időigényes az elkészítése, de mindenért kárpótol az íze. Több változatban is készülhet, az egyik a tisztán tejes változat. Ebben az esetben számítsunk arra, hogy a sűrített tejes receptben meghatározott készítési idő duplájával is számolhatunk (lásd lentebb). A hozzávalók mennyiségét csökkenthetjük, de olyan finom, hogy érdemes belőle nagyobb mennyiségben készíteni.

Vajkaramellás cukorka

Hozzávalók

  • 0,5 liter tej,
  • 3 dl sűrített tej
  • 1 kg kristálycukor,
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • késhegynyi só
Fotó: warrelcorp
Fotó: warrelcorp

Elkészítése

A vaj kivételével a hozzávalókat egy edényben feltesszük kis lángon főzni, és 5-10 percenként kevergetve körülbelül másfél órán át főzzük. Ha a cukor karamellizálását másként szoktuk készíteni, akkor tegyünk úgy, de bátran egyszerűsíthetünk a folyamaton, hiszen főzés közben is megtörténik a karamellizálódás. A vajat a végén, vagyis akkor adjuk hozzá, amikor a massza már karamell színű és állagú. Ezután még 5-10 percig főzzük.

Ha mindezzel készen vagyunk, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd kihűlés után felszeleteljük, ízlés szerint porcukorban is meghempergethetjük vagy papírokba csomagoljuk és hűtőben tároljuk.

Kakukkfüves változat

A kakukkfű az egyik legjobb immunerősítő, gyulladáscsökkentő és köhögés csillapító, köptető hatású gyógynövényünk. A téli időszakban kiváló hasznát vehetjük. Egyedüli hátránya, hogy az ízével nem mindenki tud megbarátkozni, a gyerekek különösen nem. Éppen ezért lehet áthidaló megoldás, ha a karamellás cukorral párosítjuk.

img_7769-001

Hozzávalók

  • 4 dl liter tej,
  • 1 dl tömény kakukkfű tea ( az 1 dl-hez két csapott evőkanálnyi kakukkfű )
  • 3 dl sűrített tej vagy tejszín
  • 1 kg kristálycukor,
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj

Megjegyzés: ha van otthon kakukkfű-szirupunk, akkor azzal is helyettesíthetjük a teát, de ez esetben kevesebb cukor is elég lesz az összmennyiséghez.

Az elkészítése hasonlóképpen történik, mint az előző változatnál. A további hatást fokozhatjuk, vagy változatosabbá tehetjük gyógycukorkánkat, ha lándzsás útifüvet is használunk. Ha pedig egy istenien finom karamellás krémet szeretnénk kipróbálni, akkor mutatjuk a biztos receptet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.