Nagy-, és dédszülszüleink étkezési szokásaiban az éghajlatnak és szezonnak megfelelő táplálkozási formáira talán még sokan emlékszünk. Rengeteg kölest, babot, hajdinát, sárga és zöldborsót, lencsét ettek.
Ételtársítási szemléletünkben jó tudni, hogy a gabonafélék (pl. köles, hajdina, barnarizs ) és a hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával, teljes értékű fehérjéhez jutunk.
Télen a szárazbabot különösen kedvelték, nem volt olyan hét, hogy legalább egyszer ne ettek volna. Jó eltarthatósága, laktató hatása különösen népszerűvé tette. Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi majdnem hogy egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel. Magas A- és B1-vitamin, valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék
Kutatások is igazolják, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztása csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint normalizálja a vércukorszintet is. is. Ha egy héten három-négy alakommal fogyasztunk hüvelyeseket felváltva 22%-al csökken a szívbetegség kockázata.
Ha már babról és gabonaféléről esett szó, akkor készítsük el a sokak által kedvelt sóletet.
A sólet lényege tulajdonképpen az, hogy a babot nem főzik, hanem sütik. Lezárt edényben, lassú tűzön, sokáig.
Hozzávalók
- 40 dkg tarka szárazbab
- 1/2 kg marhaszegy
- 1 nagy libacomb ( helyettesíthető marhahússal)
- 25 dkg füstölt csülök, -tarja, -comb
- 3 púpozott kanál liszt
- 1 nagy fej hagyma és 4-5 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gersli (árpa)
- 6 db tojás (elhagyható)
Elkészítése
A babot főzés előtt 12-15 órával beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, aprítjuk, és lassú tűzön zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Figyeljünk, hogy ne égjen meg! Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst. Ezután ismét, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd megszórjuk a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit és a zúzott fokhagymát, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk, hogy a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk.