A vendéglátás egyik fontos eleme a hidegtál, melynek nem csak akkor van létjogosultsága, ha nagyobb tömegeket szeretnénk vendégül látni, hanem családi ünnepek alkalmával is.
Leveszi az embert a lábáról
Az előkészített, hidegen kínált falatok a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig elkészíthetők. Általában hideg sült húsok, halak, felvágottak, sajtok, tojások, saláták kerülnek az asztalra, s ezeknek nehéz ellenállni.
Egy gazdagon megrakott hidegtál leveszi az embert a lábáról. Ma már egész iparággá bővült a hidegtál-készítés, működik házhoz szállítással is, nagyobb rendezvényre előzetes megrendeléssel.
Valljuk meg, otthon sem ördöngős elkészíteni, ráadásul, ha kreatívak vagyunk, hidegtál-csodákat varázsolhatunk.
Aszpikos sonkatekercset például így készíthetünk
Hozzávalók (8 személyre): 8 vékony szelet gépsonka, 20 dkg juhtúró, 3 evőkanál reszelt ecetes orma, 40 dkg franciasaláta, 1 evőkanál zselatinpor, 3 dl húsleves (lehet kockából is).
Elkészítése: a zselatinport föloldjuk a húslevesben és megmelegítjük. Leszűrjük és egy hideg vízzel kiöblített forma aljába öntjük fél centi vastagon. A juhtúrót simára keverjük az ecetes tormával, a krémet a sonkaszeletekre kenjük és fölcsavarjuk. A megtöltött sonkatekercseket a már megdermedt aszpikra helyezzük. A maradék aszpikot, ha szükséges, meglangyosítjuk, és a franciasalátához keverjük, majd az egészet a sonkatekercsekre simítjuk. Hűtőben legalább egy napig dermesztjük, majd a formából kiborítva, zöldségekkel díszítve kínáljuk.
Ahogy mondani szokták: melegen ajánljuk, mert finom a hidegtál!
Fotók: Facebook/Sissy hidegtálak