Jó, ha tudjuk: ez a titka az eredeti extra szűz olívaolajnak

Nem mindegy, hogy milyen olajat választunk. Vásároljunk minőségi olívát!
Kapcsolódó cikkek

Nagyrészt Olaszországból származó, hamis olívaolaj tart a brit szupermarketek polcai felé – írta a Telegraph. A hamisítás elharapódzásának fő oka, hogy az olívaolaj termelési költsége mintegy 40 százalékkal megnőtt a rossz termésátlag miatt.
Tavaly augusztusban a brit vidékfejlesztési ügynökség 131 olívaolaj-mintát vizsgált, amelyek közül 43 tétel „nem kielégítő minőségű”, vagy konkrétan hamisított. A kifogásolt tételek nyilvánvalóan nem feleltek meg az extra szűz olívaolajra vonatkozó minőségi kritériumoknak, mert oxidáltak vagy ízesítettek voltak.

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek.  A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek, vagyis keverik, hígítják.

Miért drága az igazi extra szűz olívaolaj?

Fotó: pixabay.com

Mi a különbség?

Extra szűz olivalolaj

Szűz olivaolaj

Sanza (pomace)

Fotó: pixabay.com

Hogyan ismerhetjük fel a jó minőséget?

Tudtad?

A 2009-es adatok szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj‑termelőjeként, több mint 300 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adja; ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik, míg Portugália nyolcadikként a világ össztermelésének közel 2%-át tudja adni.

Javasolt felhasználás:

Salátákhoz, főzéshez, kiflivel vagy pirítóssal mártogatva, sózva, paprikával, sajttal, fokhagymával, előételként, étvágygerjesztőként. Az olívaolaj sütéshez is ajánlott. Csak 210 fokon kezd égni, míg a napraforgóolaj 170 C-on , így lényegesen tovább használható, ami némileg ellensúlyozza a magasabb árát.
Szavatossági ideje a gyártástól számított másfél év, ajánlott tárolási hőmérséklet +5-20 C.

Címlapfotó: pixabay.com

Ezernyi jóság egyetlen magban - Ettél már ma?
Napjaink savas táplálkozásában elengedhetetlen fogyasztása.