Otthon készült

Íme az igazi húsvéti parasztsonka titka

Ha nem magunk készítjük el, jó, ha tudjuk, mitől lesz különlegesen finom.

A sonka fogyasztásának évszázados hagyományai vannak a magyar gasztronómiában, legnagyobb ünnepeink elmaradhatatlan része, a húsvét egyenesen elképzelhetetlen sonka nélkül.

Sokan azt tartják, hogy a hagyományosan készült parasztsonkának nincsen párja – s igazuk is van. De hogyan készül olyan ízletesre, amíg eljut az ünnepi asztalig? Ennek a folyamata ismerhető meg az ősi receptből.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

Sonkát lehet készíteni marhából és sertésből, de hazánkban a hagyományos sertésből a legtradicionálisabb. A fő alapanyag maga a nyers sonka, melynek a pácolása a legfontosabb és legtöbb tudást tapasztalatot igénylő mozzanat.

Amikor elkezdik a sonka elkészítését fontos, hogy a nyers sonkát szépen alakítsák ki. A csont mentén kivágják, az apró hús és zsír cafatokat eltávolítják. Fontos, hogy a bőrös részen egy kicsit érjen túl a húsos, mert füstöléskor, éréskor változik, mozog a bőrös és húsos rész, és ha nem így alakítják ki, csúnya lehet a széle.

Sonkapác készítése

A sonkapác tájegységektől, szokásoktól függően eltérő lehet, de az alapja mindenhol ugyanaz.

Hozzávalók a sonka sózásához

80 dkg só, 3-4 dkg cukor, csipet bors. Az áztatáshoz kb. 3 dl víz, két három babérlevél, egy fej fokhagyma.

A pácolás menete

A sót cukrot és borsot összekeverik, és jó alaposan bedörzsölik vele a sonkát, majd jó egy hétig állni hagyják. A hét folyamán forgatásokkor esetleg egy kis sóval még bedörzsölik. Ízhatás szempontjából nagyon fontos az edény anyaga, amiben a sonkát pácolják. A legjobb a fa kád, hiszen nagyapáink is ilyet használtak. Ugyancsak fontos, hogy a sonkát rendszeresen forgatni kell.

Egy hét után 4-6 l vizet a babérlevéllel és a fokhagymával együtt jól összefőzik, majd hagyják kihűlni, és végül ráöntik a sonkára.

Újabb egy hét következik, amíg a sonka a páclében ázik. Ezután már csak egy hűvös jól szellőző kamrára van szükség, ahol felaggatva egy-két napig szárítják, utána pedig irány a füstölő.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Füstölés

Füstölésre a klasszikus kemény fás füstölést javasolják, minden egyéb „varázsszer” csak ronthat az összhatáson. Füstölés után hagyják még pár hetet szikkadni a sonkánkat, mert kell egy kis idő, amíg eléri az igazán finom ízét.

Így kerüljön a húsvéti asztalra

A hagyományos pácolással készült sonkát főzés előtt egy éjszakára tegyük hideg vízbe, hogy a sótartalom jól kiázzon belőle. Ezt követően tegyük fel főni hideg vízben és amikor a víz felforrt, öntsük le róla. A sonkára öntsünk egy másik, most már meleg vizet és ízlés szerint ízesítve (fokhagyma, babérlevél, vöröshagyma, koriander, stb.) a húsleveshez hasonlóan lassú tűzön főzzük, míg elég puha nem lesz. Fontos, hogy a kész sonkát a saját levében hűtsük ki, majd a főzőléből kivéve szeletelhetjük.

Forrás itt és itt. – Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik