Otthon készült

Így készül a lusta asszony rétese

Nyújtani nem kell a tésztáját, de így is nagyon finom.

A háziasszonyok tudják leginkább, hogy rétest készíteni precíz és időt igénylő munka – ha maguk nyújtják a finomság tésztáját. Talán azt is mondhatjuk, hogy valóságos gasztronómiai szertartás ez.

Látványnak sem utolsó az igazi őrségi tökös-mákos rétes készítése
Akárhogyan és akárhányszor nézzük a videót, ez igazi tudomány.

Egyszerűbb és gyorsabb változatát sokan a lusta asszony rétesének nevezik. Mindez nem feltétlen minősíti a rétes készítőjét, ám ez esetben igaz, hogy rövid idő alatt elkészül, a tésztát nem kell nyújtani, és tegyük hozzá: ez is nagyon finom. Mutatjuk a receptet.

Hozzávalók

30 dkg finomliszt, , 15 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 4 db tojás, 5 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 db citrom, 5 dkg mazsola, 10 dkg vaj

Elkészítése

A lisztet egy csipet sóval, a porcukorral és a sütőporral egy tálban alaposan összekeverjük, majd kétfelé osztjuk. A tojást felverjük – nem kell nagyon habosra, inkább csak homogénre keverjük. Hozzáadjuk a fél liter tejet és a vaníliás cukrot.

Egy 20×30×6 cm-es tepsi alján elkenjük a 10 dkg vaj felét, majd egyenletesen rászórjuk az egyik adag lisztes keveréket. A tetejére kézzel rámorzsoljuk a fél kg túrót, ráreszeljük a fél citromhéjat, rászórjuk a mazsolát. Végül amennyire lehet, egyenletesen rászórjuk a másik adag lisztes keveréket.

Ráöntjük a tojásos, cukros tejet, ráreszeljük a maradék citromhéjat, és apró darabokban rámorzsoljuk a maradék 5 dkg vajat. Akinek könnyebb, felolvasztva is rá lehet önteni. Több helyen – a tepsi aljáig lenyúlva – villával óvatosan meglazítjuk, hogy a folyadék rendesen átjárja. Fél órát pihentetjük, hogy a folyadékot kicsit magába szívja. Előmelegített sütőben 150 fokon 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. Sütési hőfok: 150°C.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik