A méltánytalanul elhanyagolt szilváról érdemes többet megtudni.
Az AgriLife Research élelmiszer-tudósa például összehasonlította az áfonya beltartalmát csonthéjas gyümölcsökkel. Kiderült, hogy a mintegy 100 féle szilváéval nektarinnal és őszibarackkal a betegségekkel összefüggő fitonutritiensek és antioxidánsok mennyisége ezekben a gyümölcsökben eléri vagy meg is haladja az áfonyában található mennyiséget.
Együnk több szilvát, nyersen vagy éppen sütiben. Az alábbi receptet a Ketkes oldalán találtuk, érdemes kipróbálni. Ebből egy kis adag finomság lesz, ha nagyobb tepsivel szeretnél készíteni, duplázd meg a hozzávalóka
Hozzávalók
- 50 dkg szilva,
- 2 db tojás,
- 1/2 bögre cukor,
- 1/2 bögre liszt,
- 125 g natúr joghurt vagy tejföl,
- 1 teáskanál rumaroma,
- 1 teáskanál sütőpor.
Elkészítés
Mossuk meg a szilvát, válasszuk ketté mindegyik darabot, távolítsuk el a magot. Verjük fel egy tálban mixerrel a tojásokat, majd lassanként adjuk hozzá a cukrot. A lisztet szitáljuk át és keverjük bele a sütőport, öntsük hozzá a tojásokhoz és keverjük jól össze. A joghurtot vagy a tejfölt habarjuk össze mixerrel majd tegyük bele a tésztába, ízesítsük rumaromával. Kenjünk ki vajjal, majd szórjunk meg liszttel egy kisebb sütőformát, helyezzük bele a szilvát, öntsük rá a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Amikor megsült vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral ízlés szerint.
Jól illik hozzá a diós-, mandulás- vagy vaníliás fagyi.