Bármilyen ízletes és változatosan elkészíthető is a gomba, a többségünknek nem az jut róla eszébe, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidánsokban bővelkedő táplálék volna.
Ízletes, tápláló élelmiszer és teljesen megfelel korunk táplálkozási elvárásainak. Nyugat-Európához viszonyítva mégis szinte alig fogyasztunk belőle -írja a gombafórum.hu. A gombafogyasztás Németországban átlagosan 3-4 kg/fő évente, míg hazánkban csak 2 kg/fő/év. Ezt az értéket érdemes lenne feltornázni akár 5 kg-ra, ami a termesztőknek és a fogyasztóknak is egyaránt a javára válna.
Mit érdemes tudni a csiperkéről?
- A csiperke a leggyakrabban termesztett gombafaj Magyarországon.
- Fehérjetartalma a húshoz képest igen alacsony, ám egy kilogramm friss gomba fehérjetartalma közel azonos egy liter tejével. S míg a növényi ételek fehérje készlete nem teljes értékű, addig a gombák teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek. Ezért nagyon fontos, hogy táplálkozásunkban méltó helyet kapjanak a gombák.
- Magas a rosttartalma, amelynek javát az úgynevezett kitin adja, ami ugyan lassítja az emésztést, viszont a koleszterinszintet csökkenti. A rostok általában segítik az étkezést és egyéb kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, például segít a belek egészséges működésének megőrzésében.
- Makroelem tartalma közepes, ám a kálium jelentős mennyiségben dúsul fel benne. Foszfortartalma szintén említésre méltó. Mivel ez a két elem nagy mennyiségben, nátrium viszont csekély mértékben van benne, fogyasztása minden korosztálynak javasolt.
- 10 dekagramm csiperke elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén fogyasztásának felét. A vadon gyűjtött csiperkék mikroelem tartalma magasabb a termesztettnél.
- A csiperkegombában megtalálható jelentős mennyiségű D-vitamin, különösen a téli hónapokban jelentősen segíthet ennek a nagyon fontos vitaminnak a pótlásában.
Hogyan készítsük el?
Először is lehetőleg friss gombát vásároljunk. A gomba akkor friss, ha feszes, nem ráncos, nem petyhüdt. A nagyobb, érettebb gombák aromásabbak.
A termesztett csiperkefélék tisztán, gyakorlatilag konyhakészen kerülnek forgalomba, ezért sem hámozni, sem a termőréteget nem kell eltávolítani. A kalap és a tönk lényegében azonos értékűek, felhasználásuk azonban különböző lehet. Gyorsan, folyóvíz alatt, vagy kézmeleg tejben mossuk meg. Ha nem folyóvízben mossuk, akkor a vízbe tegyünk kevés citromlét, citromsavat vagy ecetet a fehér szín megőrzése érdekében. A felhasználás módjától függően daraboljuk, szeleteljük. Az apró termőtesteket egészben használjuk fel.
Fűszerezésük
Szaftosabbak maradnak, ha a sütés-főzés végén sózzuk a gombát. A túlfűszerezés elnyomja a gomba aromáját. Törött bors, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, füstölt szalonna, friss és szárított fűszernövények /kapor, bazsalikom, szurokfű, metélőhagyma stb./ ajánlottak egyebek között. A levesekhez, mártásokhoz ajánlott a gombát vajon, olajon kicsit megsütni /dinsztelni/ és ezután fűszerezni.
Nyersen is jó
A termesztett csiperkék nyersen is fogyaszthatók, elsősorban saláták készíthetők belőle. Érdemes páclevet készíteni fekete bors, szerecsendió, babérlevél, só, cukor és víz felhasználásával, ebben a fűszerezett lében főzzük meg a gombát, így lesz a legzamatosabb.
Főzési és sütési idő
A csiperkék gyorsan készülnek el, az apróbbak, a jól felaprítottak már 5 perc alatt. A barna csiperkék elkészítési ideje valamivel hosszabb. Hosszabb elkészítési idő szükségtelen, de lényegében ártalmatlan. Az olaszok például sokkal hosszabb elkészítési időt javasolnak.
Kiemelt fotó: pixabay