Az aligha kérdéses – és virára sem ad okot -, hogy a legfinomabb szilvalekvár Szabolcs-Szatmár-Beregben készül. A térségben nagy hagyománya van a szilvalekvár befőzésének, az elkészült termék igazi kuriózum.
Mi a Ketkes segítségével ma egy olyan szilvalekvár receptjét hoztuk el, amelybe sok finomság kerül, ettől lesz az íze különleges.
Hozzávalók
2 kg szilva, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, 150 g dió, 600 g cukor, 1 liter víz.
Elkészítése
Mossuk meg a szilvát, szedjük ketté és távolítsuk el a magját. Tegyük egy edénybe, cukrozzuk be, öntsük rá a vizet, majd tegyük fel főni lassú tűzön. Amikor a szilva elkezd főni, kanalazzuk le a habját, majd adjuk hozzá a fahéjat és a gyömbért, kavargassuk, főzzük 40 percet. Az ismét keletkező habot kanalazzuk le róla. Amikor elkészült vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az apróra tördelt diót. A lekvárt tegyük üvegekbe, fedjük be és fejjel lefelé fordítva, meleg paplanok között hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.