Otthon készült

Parádsasváron gyártották a legújabb Robin Hood-film üvegpoharait

Korábban a Barátok közt sorozathoz is készítettek üvegszobrot a cégnél

A parádsasvári Üvegmanufaktúra Kft. gyártotta a több amerikai szuperprodukcióban – köztük a tavaly bemutatott Robin Hood filmben – használt poharakat – írja a kekesonline.hu.

A nagy múltú családi vállalkozás alapítója, dr. Rénes Marcell rendkívül büszke rá, hogy ilyen minőségűek üvegtermékeik. Még 1708-ban alapította II. Rákóczi Ferenc a Mátrában fekvő kis településen az üveggyártás ősét, melyet 1767-ben áthelyeztek Újhutára, majd Parádsasvárra. Az üveggyártás ezután 2005-ig szinte folyamatosan jelen volt a hegyvidéki faluban.

A parádsasvári üvegfúvás több mint háromszáz éves múltra tekint vissza, fotó: pixabay

A parádsasvári üvegmanufaktúrát 2017-ben kereste meg az etyeki Korda Filmpark. Régies üvegekre volt szükségük a Robin Hood című amerikai filmhez, és erre e megrendelésre készített a kis cég egy mintakollekciót.

A kollekció teljesen egyedi darabjaihoz külön faformát kellett legyártatniuk. A Korda stúdió hazai filmes szakembere mellett egy amerikai munkatárs is szemügyre vette az elkészült poharakat, s a látottakkal annyira elégedett volt, hogy hamarosan 150 darabot rendelt meg a parádsasvári Üvegmanufaktúra Kft.-től.

Egy héten át dolgoztunk éjt nappallá téve, de végül a kollégákkal sikerült szépen megoldani ezt a komoly feladatot. Elégedetten láttuk vissza a termékeinket a filmvásznon

– mondta a portálnak dr. Rénes Marcell.

Termékeik a filmvásznon a Robin Hood főbb szereplői – Taron Egerton, Jamie Foxx és Ben Mendelsohn – kezében jelentek meg. Az amerikai szuperprodukcióban a negyvenkilencedik percben látható a manufaktúrában készült középkori hangulatú üvegtárgy.

A cégvezető tájékoztatása szerint korábban is gyártottak már amerikai filmes megrendelésre, egy amerikai-kanadai kalandfilmbe például hólyagos poharakat kellett készíteniük, de a magyar tévé képernyőkön régóta népszerű Barátok közt című sorozatban is törtek már a színészek Parádsasváron gyártott üvegszobrot. A cég alapítója annyit árult el, hogy jelenleg is folyamatban van egy amerikai filmes felkérésük.

Az Együtt Parádsasvárért Egyesület a település önkormányzatával közösen 2019. február 23-án, szombaton vidám asszonyfarsangi felvonulást szervez a településen, ezért is reméli dr. Rénes Marcell, hogy a falut meglátogató turisták betérnek majd a parádsasvári manufaktúra hutájába.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik