A brassói aprópecsenye azon ételek sorába tartozik, amit mindenki másképp csinál. Órákig lehetne azon vitatkozni, vajon melyik recept az igazi, az eredeti, azon is, hogy kell-e bele borsó vagy szentségtörés beletenni, de teljesen felesleges.
A brassói úgyis mindenkinek úgy jó, ahogy otthon az anyukája készítette: ha borsóval, akkor úgy, ha nagyon lepirítva akkor úgy, ha sült krumpli helyett véletlenül tört hagymás krumplival akkor pedig úgy. A lényeg az, hogy jóízűen együk.
Zöldborsóval bolondított brassói pecsenye
Hozzávalók
- 8 szelet kicsontozott sertés rövidkaraj vagy combszeletek
- 20 dkg füstölt szalonna
- olaj
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- csipetnyi piros paprika
- só
- őrölt bors
- 1 kávéskanál majoranna
- ételízesítő (húsleveskocka)
- 80 dkg burgonya
- 20 dkg borsó
Elkészítése
A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a húskockákat, majd a feldarabolt hagymával együtt megsütjük. Megborsozzuk, meghintjük majorannával, beletesszük a paszírozott fokhagymát és felengedjük annyi vízzel, ami félig ellepi. Ételízesítőt beletéve fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Ha nem elég sós, sózzuk. Végül a megpuhult húst zsírjára sütjük.
Eközben megsütjük a krumplit., majd a jól lecsepegtetett krumplit alaposan összekeverjük a hússal.
Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a borsót (amit előtte ételízesítős vízben megfőztünk), engedünk alá egy csepp vizet és még néhány percig pároljuk, hogy a krumpli elveszítse ropogósságát.
Ecetes savanyúval tálaljuk.
A kiemelt képen a brassói egy extrán felturbózott változata látható – brassói színes zöldségekkel. Ha valaki megnézné, hogyan is készül egy ilyen változat, kattintson bátran IDE.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: konyhagyaricapriccio.cafeblog.hu