A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy szinte hetente más és más gyümölcs érik be, frissen szedve pedig bombasztikusan finom és friss hideg gyümölcsleveseket készítünk belőlük. Most épp a málnának kezdődik a szezonja, kertünkben a tömeges beérésére még egy hetet biztos várnunk kell, de már az alsóbb ágakon szépen vöröslik.
A málna, népies nevén a Boldogasszony csipkéje, igazi nyári vitaminbomba. Nem csupán C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, de jócskán található benne A és B vitamin, valamint számos, szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomelem (magnézium, kálcium, kálium és vas például).
Így készítsünk hideg, mindenmentes krémlevest!
- 350g málna
- 400ml kókusztej
- 50ml kókuszkrém
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 2 evőkanál barnacukor (vagy eritrit)
A málnát megmossuk, beleöntjük egy tálba, majd hozzáöntjük a kókusztejet, a kókusztejszínt, a cukrot és a teáskanálnyi citromlevet. Az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. A málnákat tilos átpasszírozni, mert ha alaposan leturmixoljuk, akkor a magok egyáltalán nem zavaróak. Zsenge citromfűvel vagy menta levelével, és pár szem gyümölccsel tálaljuk.
Vaníliapudinggal is isteni!
A málnát 1 dl tejjel mixeljük át, majd keverjük hozzá a vaníliapudingot, aztán öntsünk bele 4 dl tejet, és alaposan turmixoljuk össze. Fűszerezhetjük egy kis fahéjjal, majd tegyük hűtőbe.
Címlapfotó: Pixabay