Baracksüti nélkül évtizedeken át nem rendeztek vidéki lagzit

A hetvenes-nyolcvanas években vidéken a süteményes tálcák favoritja volt.
Kapcsolódó cikkek

A huncutsága annyi volt, hogy csak az alakja volt barackforma, nem pedig az íze. Egy gramm gyümölcs sincs benne, viszont ezzel az apró, teasüteménynek is kiváló édességgel könnyen meg lehet tréfálni a figyelmetlen kóstolókat.  A gyerekkorom ünnepi  desszertje volt, vidéken még a kilencvenes években sem tartottak falusi lagzit nélküle: például Zalában, de úgy mesélik Szabolcsban is, ott figyeltek a huncut kis sütibarackok minden ünnepi tálcán.

Nagymamám 70-80 éves receptes füzetének egyik megsárgult oldalán találtam meg az eredeti “Barack” receptet, a Zala kocka és a Mézes zserbó társaságában -.

Íme tehát a baracksüti receptje.

Barack-forma tészta:

Ha nagyon kemény, teszünk bele egy kis tejfölt. Gyúrjuk még, aztán kemény golyókat sodrunk belőle, amiket aztán tepsiben kisütünk. Kikaparjuk a sütik belsejét, azt krémmel töltjük.

A krém:

Vérnarancs aromával a “barack” egyik felét megszínezzük, tojásfehérjében megforgatjuk, kristálycukorban meghempergetjük.

Kiemelt kép: Facebook/Orosházi főzőcske