A Felvidéken a XVIII. század vége felé alakultak meg az első juhtúró feldolgozó manufaktúrák, melyeknek nagy szerepük volt az azóta is tartó juhtúrós nemzeti ételek megalapozásában.
Ha északi szomszédainknál járunk, a juhtúrós sztrapacska nem maradhat ki a menüből, de vajon ki tudna a fotón is látható finomságnak ellenállni?
A tradicionális szlovák nemzeti menü első fogása – a juhtúrós sztrapacska előtt – a demikát, azaz a brindzás (juhtúrós) krémleves, melyet haluskával vagy kockáéra vágott, zsíron megpirított kenyérrel tálnak.
Hozzávalók (4 személyre)
- 250 g juhtúró
- 1 fej vöröshagyma
- 50 gramm zsír
- 4 darab burgonya
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
- ½ teáskanál köménymag
- őrölt feketebors ízlés szerint
- csipetnyi só
- 2-3 evőkanál tejföl
- friss metélőhagyma a díszítéshez
Elkészítése
A hagymát kockára vágjuk, zsíron aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, az őrölt piros paprikát, a juhtúrót és a kockára vágott burgonyát. Összekeverjük és 1 liter forró vízzel felöntjük. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, közben sóval, őrölt feketeborssal ízesítjük. A levest simára mixeljük, tejföllel krémesítjük, majd apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Vannak helyek, ahol aprított petrezselyemzöldet és reszelt sajtot is szórnak rá.
Galuskával vagy kockára vágott, zsíron megpirított kenyérrel tálaljuk.
Kiemelt kép: Vanó Norbert