Így készül a szlovák konyha büszkesége, a juhtúrós krémleves

Juhtórós sztrapacskával a tradicionális nemzeti menüt adja.
Kapcsolódó cikkek

A Felvidéken a XVIII. század vége felé alakultak meg az első juhtúró feldolgozó manufaktúrák, melyeknek nagy szerepük volt az azóta is tartó juhtúrós nemzeti ételek megalapozásában.

Ha északi szomszédainknál járunk, a juhtúrós sztrapacska nem maradhat ki a menüből, de vajon ki tudna a fotón is látható finomságnak ellenállni?

Fotó: Vanó Norbert

A tradicionális szlovák nemzeti menü első fogása – a juhtúrós sztrapacska előtt – a demikát, azaz a brindzás (juhtúrós) krémleves, melyet haluskával vagy  kockáéra vágott, zsíron megpirított kenyérrel tálnak. Aki első olvasatra kedvet kapott a leveshez, annak mutatjuk a receptjét.

Hozzávalók (4 személyre)

Elkészítése

A hagymát kockára vágjuk, zsíron aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, az őrölt piros paprikát, a juhtúrót és a kockára vágott burgonyát. Összekeverjük és 1 liter forró vízzel felöntjük. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, közben sóval, őrölt feketeborssal ízesítjük. A levest simára mixeljük, tejföllel krémesítjük, majd apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Vannak helyek, ahol aprított petrezselyemzöldet és reszelt sajtot is szórnak rá.

Fotó: Vanó Norbert

Galuskával vagy kockára vágott, zsíron megpirított kenyérrel tálaljuk.

Kiemelt kép: Vanó Norbert