Otthon készült

70 éves a currywurst, a németek ikonikus kolbásza

Bőséges alapanyagkínálat híján született meg a finomság a 2. világháború utáni szegénységben.

A német specialitás, a currywurst – azaz currys kolbász – nem más, mint egy fűszeres paradicsomszósszal tálalt kolbászos étel, melyet Herta Heuwer a háború utáni szegénységben 1949-ben alkotott meg az akkori Nyugat-Berlinben, majd a fűszeres szószt két évvel később Chillup márkanéven szabadalmaztatta.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Herta Heuwer bőséges alapanyagkínálat híján utcai bódéjában hagymás alapon paradicsompürét forralt össze curryvel, és ezzel locsolta meg a sült kolbászokat. A különleges ízkombinációnak akkora sikere lett, egyre-másra nyíltak utána az utcai sütődék, ahol mindenki kicsit másképp, de alapvetően ezekkel az alapanyagokkal készítette a a mára a németek ikonikus ételévé vált kolbászt. Berlinben múzeumot is létrehoztak a currywurst tiszsteletére.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A német gasztronómia, különösen a currywurst kedvelői ma, szeptember 4-én a gyorsétel feltalálásának 70. évfordulójáról emlékeznek meg, jókat falatozva kedvenc kolbászukból, mely után biztosan nem marad el a jóféle sörök kortyolgatása sem.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A cikkünkben látható képek 2019. augusztus 28-án készültek a currywurstot árusító Curry 36 német gyorsétteremlánc elsőként megnyitott üzletében, Brelin Kreuzberg városrészében.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik