Ha dödölle, akkor Vas megyében általában szaftos vörös-boros vadpörkölt mellé kínálják, pedig egy vegetáriánus vacsorához is kiváló köret lehet ez a hagyományos dunántúli parasztétel.
A vasi dödöllének talán egy kihívója akad, a zalai változat
Gyakorlott kóstolóként elmondhatjuk, csak annyi a különbség a két tájegység krumplis eledele között, hogy Zalában nagyobbra szaggatják, és inkább tepsiben sütik meg, míg Vasban serpenyőben készül. Viszont mindenütt jó hagymásan tálalják.
A dödöllében egyébként az a legfantasztikusabb, hogy semmi ördöngösség nincs benne. Bárki könnyedén elkészítheti, hozzá a töltött paradicsom pedig még egészséges is, kevésbé telít el, és reformételnek is számíthat. Különleges, egyszerű, és vigyázhatsz vele a vonalaidra.
A vasi dödölle receptje
- 50 dkg (6-8 db közepes) burgonya
- 25 dkg liszt / rizsliszttel is kiváló
- só
- olaj
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- fokhagymás tejföl a tálaláshoz
A burgonyát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Mikor puha, leöntjük szinte minden levét, aztán megtörjük. Közben serpenyőben hagymát pirítunk, üvegesre. A tört krumplit gázon tartjuk, legkisebb hőfokon, mert nem szabad kihűlnie. Kicsit megsózzuk, aztán belekeverjük a lisztet, közben fakanállal dagasztjuk. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy a tészta már ne legyen ragadós. Felénk még a sült hagymából is egy részt belekevernek a masszába.
Ha a zalai változatot szeretnénk: akkor kis olajat öntsünk a tepsi aljára, amibe kanállal beleszaggatjuk a tésztát, majd rátesszük a sült hagymát – aztán mehet 15-20 perce be a sütőbe.
Ha a vasit kívánjuk meg vagy köretként szeretnénk: akkor a serpenyőben üvegesre sütött hagymára szaggassuk (kisebb kanállal) a tésztát. Kevergetve, pirítsuk át.
2. Szaftos, sajtos töltött paradicsom
- 8 db közepes paradicsom
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg krém sajt (kihagyható)
- 1 db tojás
- só
- bors
- bazsalikom
- 1 db zöldhagyma
- 1 db fokhagyma
- 6-8 darab olajbogyó
A paradicsom tetejét levágjuk, belsejét kiskanállal óvatosan kikaparjuk. Külön tálban szétnyomjuk a paradicsomvelőt (ha sok a leve, akkor a sűrűjét használjuk). Összekeverjük a villával a paradicsommasszát, az apróra vágott olajbogyót, összenyomott fokhagymát. A zöldhagymából is aprítsunk bele, tegyünk hozzá bazsalikomlevelet, füstölt sajtot, krémsajtot, egy nyers tojást, majd az üreget megtöltjük ezzel a töltelékkel. Tegyük egy kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe a megtöltött paradicsomokat, és mindegyik tetejére egy nagyobb csipet reszelt sajtot is dobjunk. Előmelegített sütőben 15-20 percig, a sajt alapos megolvadásáig sütjük.
Címlapfotó: Pais-H Szilvia