Ezt a mennyei ízű diós pitét nagymamám készítette mindig így ősszel vagy karácsonyra gyerekkoromban, és soha nem tudtuk megunni, akárhányszor vettünk is belőle. Az biztos, hogy nem sokáig állt a kamrában a stelázsin, miután felszeletelte mami a finom süteményt.
A dió egészségessé is teszi, mostanában legalábbis ezzel nyugtatgatjuk magunkat, ha egy szeletnél többet kívánunk belőle. Márpedig ennél a süteménynél ez biztosan így lesz, megtapasztalhatja bárki, aki megsüti. Vigyázat, függőséget okoz!
Hozzávalók
Omlós tészta
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg zsír vagy 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só és fél csomag sütőpor
- 1 vaníliás cukor vagy fél rúd vanília (elmaradhat)
- 2 citrom leve és héja
- 2 db tojás
Töltelék
- 8 db tojás
- 10 csapott evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart belseje (elmaradhat)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 50 dkg darált dió
- 40 dkg sárgabaracklekvár
- kis csipet só és 1 tojássárgája a rácsokat megkenni
Elkészítése
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, sütőport, cukrot, a vanília kikapart magjait, a tojást, a zsiradékot (lehet vaj is, de abból picit több kell), a két citrom reszelt héját, kifacsart levét, majd összegyúrjuk az omlós tésztát.
- Két részre osztjuk 2/3 arányban, majd a tészta nagyobbik felét a kivajazott, kilisztezett tepsibe egyengetjük, miután méretre nyújtottuk, majd megkenjük a lekvárral.
- Közben elkészítjük a diós tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a 8 kanál porcukorral, a vanília kikapart belsejével és az 1 citrom reszelt héjával és levével habosra keverjük.
- A tojások fehérjét a csipet sóval és a 3 kanál porcukorral kemény habbá verjük.
- A darált diót hozzáadjuk a tojássárgájához, és óvatosan hozzákeverjük a kemény tojásfehérje habot.
- Ezt a diós masszát rákanalazzuk a tepsiben lévő lekváros linzertésztánkra.
- A kisebbik tésztából rácsokat készítünk a pite tetejére, és a felvert tojássárgájával megkenjük.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de 15 perc sütés után 180 fokra levesszük a hőfokot, majd további 30 percig sütjük a süteményt, amíg szép barnáspirosra sül.
- Porcukorral meghintve vagy anélkül tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Nosalty