Sokan úgy gondolják, a rizsfelfújt egy tipikus magyar étel, hiszen nagyanyáink vidéken is előszeretettel készítették. A másik hazai elnevezésének (rizskoch vagy rizskó) németes hangzása azonban már sejteti, egy olyan finomságról van szó, amelyet Európa számos szegletén készítenek. Német nyelvterületen egyébként reisauflauf, angol vidéken ricepuddig a neve, de szláv vidékeken is ismerik, ott ryzovy nakyp-ként érdemes keresni.
A receptekben az a közös, hogy a rizst víz és tej keverékében, vagy csak tejben főzik. Általában csöppnyi sóval, cukorral, citromhéjjal és vaníliával ízesítik. A kész tejberizshez vajat vagy lisztet is kevernek. Viszont ahány recept, úgy változik a tojások száma is, amit még hozzákevernek.
Nem is kell különösebben méregetni, egy átlagos bögrével (1 bögre= 250 ml) az egész recept könnyen, egy óra alatt elkészíthető.
Hozzávalók
- 2 bögre rizs
- 2 bögre víz
- 1,5 bögre tej
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor / 1 tk. vanília aroma
- 5 db tojássárgája
- 5 db felvert tojásfehérje
- 2 evőkanál (rizs)liszt
- 50 g vaj
- Ízlés szerint reszelt citrom héja és mazsola
Elkészítése
A vizet, tejet, csipetnyi sóval felforraljuk, és a megmosott rizst megfőzzük benne. 30 perc múlva levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk még egy kicsit puhulni. Megvárjuk míg kihűl.
Addig a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájába belekeverjük a kétféle cukrot, majd mixerrel felverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A tejberizsbe keverjük a cukros tojássárgát, majd beleforgatjuk a tojáshabot. Kivajazott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Lekvárral, csokoládé- vagy vanília öntettel tálalhatjuk, de gyakran málnaszörppel is ízesítik…
Címlapfotó: Pais-H Szilvia