Rizsfelfújt avagy rizskó bögrésen, ahogy mi szeretjük

Európa számos szegletén készítik a finomságot.
Kapcsolódó cikkek

Sokan úgy gondolják, a rizsfelfújt egy tipikus magyar étel, hiszen nagyanyáink vidéken is előszeretettel készítették. A másik hazai elnevezésének (rizskoch vagy rizskó) németes hangzása azonban már sejteti, egy olyan finomságról van szó, amelyet Európa számos szegletén készítenek. Német nyelvterületen  egyébként reisauflauf, angol vidéken ricepuddig a neve, de szláv vidékeken is ismerik, ott ryzovy nakyp-ként érdemes keresni.

Fotó: Pais-H. Szilvia

A receptekben az a közös, hogy a rizst víz és tej keverékében, vagy csak tejben főzik. Általában csöppnyi sóval, cukorral, citromhéjjal és vaníliával ízesítik. A kész tejberizshez vajat vagy lisztet is kevernek. Viszont ahány recept, úgy változik a tojások száma is, amit még hozzákevernek.

Nem is kell különösebben méregetni, egy átlagos bögrével (1 bögre= 250 ml) az egész recept könnyen, egy óra alatt elkészíthető.

Hozzávalók

Elkészítése

A vizet, tejet, csipetnyi sóval felforraljuk, és a megmosott rizst megfőzzük benne. 30 perc múlva levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk még egy kicsit puhulni. Megvárjuk míg kihűl.

Addig a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájába belekeverjük a kétféle cukrot, majd mixerrel felverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A tejberizsbe keverjük a cukros tojássárgát, majd beleforgatjuk a tojáshabot. Kivajazott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Fotó: Pais-H Szilvia

Lekvárral, csokoládé- vagy vanília öntettel tálalhatjuk, de gyakran málnaszörppel is ízesítik…

Címlapfotó: Pais-H Szilvia