Otthon készült

10 étel, amelyet nem ajánlott mikrohullámú sütőben elkészíteni

Újramelegíteni sem szerencsés, mert az is káros lehet!

A fiatalabb generációk már el sem tudják elképzelni, hogy például a forró csokoládét, a pattogatott kukoricát vagy a melegszendvicset el lehet mikró nélkül is készíteni. Mégis nagyon sokan helytelenül használják. Mindenki tudja ugyanakkor, hogy műanyagdobozt és az alumínium fóliát tilos beletenni, de arról már kevesebben hallottak, hogy akadnak olyan ételek, amiket kifejezetten káros mikróban elkészíteni, vagy akár csak újramelegíteni.

10-es tiltólistánk a The Healthy cikke alapján készült. Soroljuk!

1. Keményre főtt tojás

Mindegy, hogy a héjával vagy anélkül, de tilos a főtt tojást a mikróban újramelegíteni! A nagy meleg hatására ugyanis a tojás belsejében elkezd felhalmozódni a hő, ami ahhoz vezet, hogy a tojás szétrobbanhat! Legjobb, ha melegítés előtt leszedjük a héját, és kisebb darabokra szelve melegítjük, így nem lesz balesetveszélyes.

2. Anyatej

A mikró sosem egységesen melegíti fel az üveg tartalmát, így megeshet, hogy bizonyos részein túl forró lesz, míg más pontjain hideg marad. Ne adjuk így a babának! Másrészt nagyon figyelni kell, hogy olyan üvegben melegítsük, ami nem tartalmaz műanyagot. Sokkal biztonságosabb megoldás, ha egy lábasban, esetleg egy nagyobb bögrében forró vízbe állítjuk, ameddig nem éri el a kívánt hőfokot.

3. Feldolgozott hús

A feldolgozott húsok, például a felvágottak és a virslik gyakran vegyszereket és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek ugyan meghosszabbítják azok eltarthatóságát, viszont összetételük megváltozhat a mikrózás hatására. Az oxidált koleszterol a felvágottakban például hosszú távon szívbetegségeket is okozhat.

4. Rizs

Az Élelmezési Szabványügyi Ügynökség szerint a mikrohullámúban elkészített rizs időnként ételmérgezéshez vezethet. A rizzsel kapcsolatos problémát a Bacillus cereus nevű, rendkívül ellenálló baktériumok gyakori jelenléte okozhatja. A mikró hője elpusztítja ugyan ezt a baktériumot, de előállíthat olyan spórákat, amelyek mérgezőek. A szennyezett rizs elkerülése érdekében jobb, ha főzéskor felforraljuk, majd melegen (140 fok feletti hőmérsékleten) tartjuk.

5. Csirke

Ne süssünk csirkét mikróban! A mikró hője ugyanis nem mindig öli meg teljesen a húsban tenyésző baktériumokat, ezért  a szalmonella-fertőzésnek kitett csirke húsa fokozottabban veszélyes lehet! Több kísérlet is azt bizonyítja, hogy a húsban sok baktérium képes túlélni a mikrózást, összehasonlítva más hagyományos főzési módszerekkel.

6. Leveles zöldségek

A mikrózás hatására a zöld levelű növényekben a nitrátok könnyedén átalakulhatnak nitrózaminokká, amelyeket viszont – figyelmeztetnek a legújabb kutatások – rákkeltő hatású vegyületek. Ezért is érdemes odafigyelni erre is!

Fotó: Pixabay

7. Cékla

Ugyanaz a kémiai átalakulás vonatkozik a céklára, mint a spenótra. Nitrátban gazdag, kár melegíteni mikróban, csak bajt okozhatunk vele, ráadásul finom a cékla hidegen is.

8. Csípős paprika

Amikor a csípős paprikát mikrózzuk, a benne lévő kapszaicin, ami az erős ízt adja, bekerül a levegőbe, szemkönnyezést, de komoly légúti problémákat is okozhat.

9. Gyümölcs

Állaga és zamata nemcsak tönkremegy, hanem a tojáshoz hasonlóan felrobbanhat, ez pedig senkinek sem jó.

10. Burgonya

A baktériumok miatt szintén nem ajánlott a krumpli mikróban történő újramelegítése vagy elkészítése. A mikró hője ugyanis nem mindig öli meg teljesen a krumplin tenyésző baktériumokat, ezért szintén veszélyes lehet.

Címlapfotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik