Otthon készült

Ahogy a nagyi is készítette: nincs karácsony omlós linzer nélkül

Ahogy nagyanyáink is sütötték: íme, a linzer ősöreg receptje.
Korábban a témában:

Ma is homály fedi, honnan is ered a linzer, ez a baracklekvárral megbolondított tökéletes vendégváró teasütemény. Egyesek szerint egy bécsi cukrász találmánya, míg mások úgy vélik, a linzi asszonyok konyhájának büszkesége, miközben arról is olvasni, hogy a linzer hamisítatlan magyar finomság.

Egy közkeletű  legenda szerint ugyanis az omlós sütemény neve nem Linz városának emlékét őrzi, hanem a budai várban 1827 óta működő Ruszwurm cukrászda találmánya. Az ott dolgozó Müller Antal cukrász új alkotását egy 1848-as főhadnagyról, Linzer Rudolfról nevezte el.

Amíg a vita eldől, érdemes kipróbálni az alábbi receptet, amely a nagyi régi receptes füzetéből való.

Fotó: Pais-H Szilvia

Hozzávalók

  • 50 dkg rétesliszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl citromlé
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg sárgabaracklekvár (ízlés szerint)

A lisztet egy tálba tesszük, belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a sütőport, a vaníliás cukrot, a porcukrot, majd a két egész tojást. Cseppnyi citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A tészta ragadós lesz, ezért két órán át a hűtőben kell pihentetni. A lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kinyújtjuk, majd helyes kis virágformákat szaggatunk ki belőle. A tészta felének a közepét kör alakú szaggatóval kivesszük, ez lesz a süti teteje.

Sütőben 8-10 perc alatt kisütjük, majd lekvárral megtöltjük, és szépen összeillesztjük a virágforma sütiket. Egy nap állás után puhul meg , ha addig el nem fogy.

Gluténmentesen, rizsliszttel is egyszerűen elkészíthető. A fotón szereplő linzert is így sütöttük.

Jó étvágyat hozzá!

Kiemelt kép: Pais-H Szilvia

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.