Otthon készült

6 ok, amiért rendszeresen kellene sertéshúst fogyasztani

2020-ban folytatódik a sertéshús fogyasztásösztönző kampány.

Az Agrármarketing Centrum (MAC) az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaiközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével 2020-ban is sertés fogyasztásösztönző kampányt folytat, melynek része az  áruházi kóstoltatás is, írja weboldalán az AMC.

A kampány a „Mi lesz ma a vacsora?” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogen alatt fut.

A február 1-jén kezdődött kampány során számos belföldi rendezvényen ismertetik meg a sertéshús beltartalmi értékeit és változatos elkészítési módjait. A kampánnyal és ízletes sertésfalatokkal többek között a budapesti Magyar Ízek Húsvéti Vásárán, a mosonmagyaróvári Városi Majálison, a debreceni Debrecziner Gourmet Fesztiválon és Balatonkenesén, a Balaton Fesztiválon találkozhatnak az odalátogatók.

A kampány részleteit ismertető tájékoztatóban kitérnek arra a hat okra, amiért rendszeresen kellene sertéshúst fogyasztanunk. Íme!

Minél vörösebb, annál jobb

A sertéshús rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a szervezetünkben a vashiány okozta vérszegénység kialakulását, ami hazánkban is népbetegség. Mivel a vörös húsok, mint amilyen a sertéshús is, az emberi szervezet által könnyen felvehető hem-kötésű vasat tartalmazzák, az ételben lévő vas elfogyasztását követően 35-50%-ban tud hasznosulni, szemben a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalmával, amelynek csupán 5-20%-át tudja szervezetünk felhasználni. A rendszeres vasbevitel különösen ajánlott a fejlődésben lévő szervezetnek, a gyerekeknek, a babát váró hölgyeknek és mindazoknak, akik rendszeresen sportolnak.

Fotó: Pixabay

Kulcsfontosságú B1 a jól működő idegrendszerhez és a kiegyensúlyozott szénhidrát anyagcseréhez

A sertéshús a szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és a szívműködés támogatásában egyaránt jelentős több B1 vitaminból ötször annyit tartalmaz, mint a többi hús; a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin is van benne.

A DNS vitamin – B12 kincsestára

A sertéshús B12 vitaminja genetikai anyagunk, a DNS, az RNS, valamint a haemoglobin felépítéséhez kell; az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támasza. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) található meg, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Mivel az idősödő szervezetekben csökken a B12 felszívódása, hiánya súlyosabb következményekkel járhat.

Fotó: Pixabay

Fehérjetartalma az izomzat építő eleme

A sertéshús, az emberi szervezet számára létfontosságú, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Nélkülözhetetlen építőanyagai a vázizomzatnak, a szívizomnak, a belső szerveknek, illetve a csontoknak, de az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz is elengedhetetlenek.

Életfontosságú zsírokat tartalmaz

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen nélkülük a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása sérül, de emellett egy egészséges szervezet számára mechanikai védelmet és hőszigetelést is biztosítanak.

A falun sütött ízes házi zsír és a ropogós tepertő titka
A magyarok mindenkori legfontosabb zsiradéka a szalonna volt.

A sertéshúsban – okosan elkészítve – nincs túl sok koleszterin

Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelnie a bevitt mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma, amit a hús sütéséhez használt zsiradékkal sokszorozunk meg.  Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva, pl. repce olajon, vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sütve készítjük el még azok is büntetlenül élvezhetik annak kellemes ízvilágát, akiknek magasabb a koleszterinszintjük. Érdekességképpen: 10 dkg sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.

A kampánnyal kapcsolatos további részletek IDE KATTINTVA olvashatók.

Kiemelt kép: Pixabay

Gyere velünk szalonnázni - Ismerd meg a fajtáit és készítésük fortélyait
Talán sokan nem tudják, de számtalan fajtája létezik. Teaszalonna, kenyérszalonna, zsírszalonna, sós szalonna, császárszalonna.... Most bemutatunk néhány kedvencet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik