Élethű torták az olimpiai bajnok magyar cukrász specialitásai

Különleges édességek a sült oldalastól a kopasz macskáig.
Kapcsolódó cikkek

Nothing is, as it seems, vagyis semmi sem az, aminek látszik

– jelöli meg a mottóját a komáromi Podmaniczky Krisztina, vagyis Kricky, a négyévente megrendezett IKA Kulináris Olimpia magyar aranyérmese, aki a korábbi olimpiai ezüstje mellé Stuttgartban egy bronzot is begyűjtött, így teljes már az éremgyűjteménye.

De még inkább csodájára járnak az emberek az alkotásainak, hiszen eddigi munkáit végignézve az ember valóban nem tudja eldönteni, igazi-e, amit lát, vagy csupán Kricky trükkje cukrászati alapanyagokból?Mi inkább utóbbira tippelünk. De honnan jönnek az ötletek?

Természetesen az egész egyéniségem ilyen, szeretek megtréfálni embereket, barátokat. Stílust pedig nem választottam magamnak, egyszerűen csak kialakult az idők során, amiből később a mottót adtam. Inspirációt a munkáimhoz általában a különböző képek adják, amiket esetleg teljesen véletlenül látok meg az interneten. Egy héten körülbelül négy-öt napot foglalkozom a cukrászattal

– mondta megkeresésünkre az országos népszerűséget szerző Kricky.

Facebook-oldalain folyamatosan lehetett követni a stuttgarti eseményeket, és azért kiderült, nem sajnálta a munkát.

Egy olimpiai versenymunka elkészítése természetesen rengeteg lemondással jár, sok munkaórát követel, valamint agyalást, szervezést, logisztikát. Ahogy az ember halad előre a munkában, kirajzolódik a cukormunka, fázisfotókat küldünk egymásnak, elküldi az ember néhány számára fontos családtagnak, barátnak. Ez nálam is hasonlóképpen működött

– írta az oldalára.

Sikerének egyik kulcsa, hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Kricky Cakes & Airbrush Facebook-oldal szerint több, mint 10 éve foglalkozik airbrush technikával a cukrászatban.

Mindig az élethű, extrém tortákkal próbálom meghökkenteni a követőimet, vendégeimet. (…) Soha nem lehet tudni, hogy az általam elkészített alkotás igazi, vagy cukorból készült másolat. Legyen szó egy sült oldalasról, vagy akár egy kopasz macskáról. Extrém tortáimnál igyekszem minél jobb minőségű alapanyagokat használni. Mindig is vágyam volt, hogy vásárlóim ne csak a külső alapján ítéljék meg a tortáimat, hanem megkóstolva bebizonyítsam, hogy a különleges torták is lehetnek igazán finomak

– árulta el önmagáról.

Kricky cukrászokat tanít, amatőröknek pedig a festékszóró használatát a cukrászatban. Több magyar város mellett 2016-ban Tajban tartott airbrush-kurzust.

A Kricky Extrém Torta Shop nevű  Facebook-oldalon a tortakészítés sajátos módszerébe is beavatja az olvasót.

A saját nevemmel ellátott tortaburkolót és modellező masszát használom tortáimhoz, valamint versenymunkáim elkészítéséhez. A burkoláshoz használható fondant nem szakad, rugalmas és csodálatos fehér színe van! A modellező masszákat úgy készítette el a gyártó számomra, hogy a lehető legtovább rugalmas maradjon még száradás közben is, így még később is igazíthatok rajta “bőrösödés” nélkül. Nem tartalmaz fehérítő anyagot, így a natúr modellező massza minimális ételfesték használatával erőteljes színt eredményez

– írta.

Fotók: Facebook/kricky.kisspodmaniczky