A közösségi médiában osztotta meg egy olvasó ezt az egyszerű, de népszerű receptet Szentkirályi És Szentkirályi név alatt. Érdemes megsütni otthon, akár vacsorára is. 2 perc tészta keverés, 10 perc dagasztás, 18 perc sütés. Aranybarnára sül, az íze pedig utánozhatatlan.
Hozzávalók
- 50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre)
- 1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm)
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama
- 2 teáskanál só
- plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez
Elkészítése
- Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal.
- Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig.
- Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom.
- Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó.
- A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- A tetejét lekenem egész felvert tojással, és mehet a hideg sütőbe!
- 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van.
Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Facebook/Szentkirályi És Szentkirályi