Otthon készült

Így süss zsemlét muffin formában 30 perc alatt

Reggelire vagy éppen vacsorára egy kis vajjal és felvágottal, nassnak akár magában is finom.

A koronavírus-járvány okozta vészhelyzet kihirdetése óta megszaporodtak a jobbnál jobb pékáru sütési receptek az interneten. A Sokszínű vidék is közzétett számos praktikus ötletet kenyér, zsemle vagy éppen kifli sütésére, ezúttal viszont egy különlegességre bukkantunk.

Életünk legjobb kenyerét sütöttük, dagasztás nélkül – íme a recept
Semmi kézmeleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. És még gazdaságos is!

Zsemlét sütni muffin formában tökéletes kikapcsolódás, a végeredmény pedig finom péksütemény lesz reggelire vagy éppen vacsorára egy kis vajjal és felvágottal, nassnak akár magában is. A Rozi erdélyi, székely konyhája oldalon találtuk ezt az egyszerű receptet, amelyet alább ismerhetünk meg.

Zsemle muffin formában

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg zsír vagy 6 dkg Rama
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 kanál cukor

Elkészítése

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  • A többi hozzávalót összegyúrjuk, hozzátesszük az élesztőt és jól kidagasztjuk.
  • Letakarva meleg helyen megkelesztjük, majd deszkára borítjuk.
  • Meggyúrjuk és 12 részre osztjuk, muffin formába tesszük, kicsit itt is kelesztjük.
  • A tetejét lekenjük felvert tojással, megszórhatjuk szezámmaggal – nem fontos – és szép aranysárgára sütjük.
  • Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük. A végéhez közeledve tűpróbát alkalmazhatunk.

Javaslat: a muffinsütő mélyedéseit béleljük ki papírral, és csak háromnegyedig töltsük meg masszával, mert az élesztő hatására sütés közben megemelkedik.

Kiemelt kép: Rozi erdélyi, székely konyhája

Példát mutat emberségből egy monori pékség
A mostani nehéz időben a haszonlesés helyett a maguk módján segítenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik