A Nébih a húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket ellenőrizte, a termékteszt során összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, amelyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású volt.
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak
– közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.
A húskészítmények közül 7 termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló a sonkáéhoz. Az elkészítés módja szerint a termékek között 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült húskészítmény volt.
A szakemberek megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján 4 termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximum értéket. A nitrittartalom egyiknél sem lépte túl a megengedett szintet. Két termék esetén a gyártók által megküldött receptúra alapján a gyártáskor hozzáadott nátrium-nitrit mennyiség meghaladta a jogszabályban megengedett határértéket, ugyanakkor a késztermékből laboratóriumi vizsgálattal kimutatott nitrittartalom megfelelőnek bizonyult.
A sonkák jelölésének ellenőrzése során a 22 terméknél összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat a szakemberek. A vizsgálatok során tapasztalt hiányosságok miatt a Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben a jogsértés súlyosságának megfelelően jár el.
A termék szezonalitása miatt a Nébih hatósági felügyelői 4, kockázatbecslés alapján kiválasztott előállítónál üzemellenőrzést is tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a higiéniai megfelelésekre. Egy esetben tártak fel kisebb higiéniai problémát, amelyért a vállalkozót figyelmeztették
– írta a Nébih.
Kiemelt kép: Pixabay