Otthon készült

2020-ban ezek lettek Magyarország legjobb kenyerei

A magyar pékek kiválóan helytálltak a járvány idején és a pékszövetség által meghirdetett szakmai versenyen.

A Magyar Pékszövetség idén is meghirdette kenyérversenyét, melyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett. A koronavírus-járvány miatt sokáig bizonytalan volt, hogy megtarthatják-e a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdették meg azt. A rövid határidők ellenére is közel félszáz nevezés érkezett, augusztus 4-én pedig – az ország legjobb tortáival együtt – Budapesten, az Országházban kihirdették a végeredményt.

A magyar pékek kiválóan helytálltak a járvány idején és a szövetség által meghirdetett szakmai versenyen. A kétfordulós versenyben a szakmai zsűrinek kifejezetten nehéz dolga volt. A döntőben 15 kenyeret kóstoltak, amelyekből hetet a Szent István-napi kenyér, nyolcat a 2020 leginnovatívabb kenyere versenyre neveztek

– mondta az ünnepségen Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Fotó: Facebook/Magyar Pékszövetség

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek – így többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak -, illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazata, a belseje, illata, íze és aromája.

Az idei Szent István-napi kenyér a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. által készített – Fülep Zsolt és Fülep Ádám által bemutatott – Hajdúsági házi kenyér lett.

Hajdúsági házi kenyér

2020-ban a Hajdúsági házi kenyér lett a Szent István-napi kenyér. Fotó: Facebook/Balmaz Pékség Kft.

A vállalkozásunk által nyújtott szenvedély lassan 3 évtizede ott él minden pékáruban. Megőrizve a régi hagyományokat és elsajátítva az új trendeket alkottuk meg Szent István napi kenyereinket! Technológiáról-technológiára örökítjük a nagymamáink által megalkotott hagyományokat, hogy minden nemzedék igényét tökéletesen ki tudjuk elégíteni. Liszt, só, víz, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében sütött évezredes hagyomány számunkra a kenyér! Szívvel, lélekkel készült kézműves kenyerünkkel próbáljuk azokat a régi dolgokat felidézni vásárlóinkban, melyek visszarepítik őket a fiatalkori évek hagyományaiba, de mégis a 21. századi újdonságokkal fűszerezve azt

– írta Facebook oldalán a Balmaz Sütöde Kft.

2020 leginnovatívabb kenyerének a solymári Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipóját választották.

Fotó: Facebook/Magyar Pékszövetség

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vissza a gyökerekhez: reneszánszát éli a kovászos kenyér
Egyre többen sütnek odahaza belőle, és több tucat kézműves pékség is kínálja az igazi mindennapi betevőt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik