Otthon készült

Fenséges ízvilágú az édes-ecetes paprikalekvár

Pirítósra kenve, sült húsokhoz feltétnek is kiváló.

Erdélyben leste el egy házaspár ennek az egyszerű és gyorsan elkészíthető finomságnak a receptjét, melyet közkinccsé is tettek.

A paprikalekvár mártogatósnak, pirítósra kenve, sült húsokhoz feltétnek, vagy akár páclébe is használható. Frissen is fogyasztható, télire eltéve pedig bármikor elővehető mennyei íz.

Hozzávalók

  • 1 kilogramm vastag húsú, piros kápia paprika darabolva (ízlés szerint csípős paprika is keverhető bele)
  • 1 evőkanál só
  • 8 deci 10%-os ecet vagy 3 deci 20%-os, ehhez fél deci víz
  • 1 kiló kristálycukor

Elkészítése

  • A paprikát apró darabokra vágjuk.
  • Felöntjük ecettel.
  • Másfél órán át főzzük.
  • Forrón, botmixerrel turmixoljuk.
  • Ekkor adjuk hozzá kanállal adagolva a cukot, miközben keverjük.
  • További egy órán át főzzük.
  • Forrón üvegekbe merjük, egy celofánt teszünk a tetejére, majd lezárjuk.
  • Fejjel lefelé száraz dunsztba tesszük, és egy napig ott hagyjuk.

Kiemelt kép: Neugebauer Béla

Lilahagymalekvár, a sültek fenséges kísérője
Sültek mellé nem is lehet tálalni finomabbat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik