Ősszel is szükségünk van vitaminpótlásra és rostokra, és a gyümölcsös ízekre is ugyanúgy vágyunk, mint nyáron. A friss almát nemcsak nyersen, hanem édességekben is szívesen falatozzuk.
Ha első ránézésre bonyolultnak is tűnik ez a sütemény, akkor se ijedjünk meg, mert valójában elronthatatlan és egyszerű kevert tészta az alapja! Az íze pedig minden munkáért kárpótol.
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 3 db tojás
- 20 dkg kristáycukor
- 150 g puha vaj vagy margarin
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vamíliaesszencia
- 1 csomag sütőpor
- 50 ml tej
A szószhoz:
- 20-30 dkg tejföl
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-5 dkg porcukor
A tetejére:
- 1 kg alma (amennyit cikkekre vagy kockákra vágva szépen rá tudunk teríteni egy közepes tepsire – ha kicsit kevesebb, az sem baj)
- 1 teáskanál fahéj
- 2-3 evőkanál cukor
- 5-10 dkg durvára vágott dió (én csak felezten, negyedeltem, így is mennyei volt!)
Elkészítése
- A lágy vajat keverjük ki alaposan a kétféle cukorral, majd a tojásokkal.
- Adjuk hozzá a tejet, keverjük tovább.
- Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és keverjük krémesre az egészet.
- Az almát hámozzuk meg, majd szeleteljük cikkekre, darabokra, ahogy szeretjük. Ha ezzel végeztünk, csepegtessünk rá pár csepp citromlevet, majd forgassuk a fahéjjal elkevert cukorba.
- A szószhoz keverjük ki a tejfölt a porcukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral.
- A durvára vágott diót pirítsük meg egy kis serpenyőben, zsiradék nélkül.
- Állítsuk össze a süteményt: a kevert tésztár öntsük egy közepes méretű tepsibe (kb. 25*25 centiméteresbe, de másféle is jó, legfeljebb magasabb vagy alacsonyabb lesz a sütink).
- Öntsük rá a tejfölös szósz harmadát, és simítsuk el rajta egyenletesen.
- Rendezzük el rajta az almát, szórjuk rá a diót.
- Öntsük rá a maradék tejfölös szószt.
- 170-180 Celsius fokra előmelegített sütőben süssük 45-55 percig (a sütő teljesítményétől és a tepsink nagyságától függ, de látszik, ha készen van, szép aranysárga a teteje).
- Élvezzük melegen vagy hidegen a mennyei sütit! Melegen, vanília fagylalttal megbolondítva igazi gasztronómiai szuperédesség!
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina