Otthon készült

Így készíts szaloncukrot házilag

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szaloncukor ősét a fondant-cukrot évszázadok óta ismerjük, a XIV. században a franciák kezdték el készíteni, hazánkban a XIX. századra német közvetítéssel honosodott meg, írja a Nosalty.

Kapcsolódó
Igazi kuriózum: készítsünk otthon marcipán szaloncukrot
A marcipán és a marcipán ízű szaloncukor között óriási különbség van. Készítsük el a legjobbat karácsonyra!

A cikk szerint az édesség neve a német salonzuckerl szóból ered, Kugler Géza az 1891-ben megjelent Legújabb nagy házi cukrászat című könyvében már 17 féle szaloncukorreceptet írt le. A magyar cukrászdák szaloncukrait a vevők készletről vásárolhatták vagy meg is rendelhették.

A megrendelő határozhatta meg, hogy milyen ízű szaloncukrot, milyen színű szaloncukorpapírba, valamint milyen színű és minőségű (sima vagy préselt mintájú) sztaniolba csomagolva kér.

Az adventi készülődésnek nagyszerű része lehet, ha nekiállunk néhány házilag is elkészíthető szaloncukornak, hiszen a magunk ízlése alapján fűszerezett, sajátos ízkombinációkban elkészített és a saját kezünkkel formázott finomságoknak nincs párja.

A csomagolásuk pedig külön jó móka lehet, főleg gyerekekkel. Ugyanakkor mindegy, milyen szaloncukrot készítünk, egy dolgot érdemes észben tartani: ez nem egy gyorsan elkészíthető, összedobom és nincs vele gond-édesség.

A töltelék elkészítése után egyenként kell megformáznunk a darabokat, majd ha még csokoládéba is mártjuk őket, ügyelnünk kell a csoki hőfokára és időt kell szánni a kihűtésre is.

Alább a Nosalty házi zselés szaloncukorjának receptjét mutatjuk be.

Hozzávalók

  • 3 dl gyümölcslé (szűrt, 100 %-os, cukor nélküli)
  • 6 db lapzselatin (vagy 6 púpozott tk zselatin)
  • 20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)

Elkészítés

  1. Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
  2. Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
  3. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
  4. Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
  5. Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
  6. Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg – két tábla – összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
  7. Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé – ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
  8. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt – erre kerül a mártott zselé.
  9. Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
  10. A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre – ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.
  11. Csomagolás (hagyományos):
  12. A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk.
  13. A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk.
  14. Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek).
  15. Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni.
  16. A vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

További szaloncukor recepteket ide kattintva találsz a Nosalty honlapján.

Kapcsolódó
Hiány lehet a zselés szaloncukorból idén
A hagyományos szaloncukrok mellett idén már a prémium kategóriás gyártók sós-karamellás vagy tökmagos ízvilágát is megtalálhatjuk a kínálatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik