Bármennyire is hihetetlennek tűnik, még mindig ontják magukból a gombákat a magyar erdők, már amennyiben az emberfia rátalál az ehető finomságokra.
A Magyar gomba barátok Facebook csoportban a karácsony közeledtével is egymást követik a beszámolók gyűjtött gombákról. Ezek között találtunk egy posztot, melyben Millei Karesz tette közkinccsé múlt hét végi sikeres “kalandját”.
A fotón látható téli fülőkét és laskagombát hárman gyűjtöttük egy Somogy megyei kis falu határában bálványfákról és fűzfákról
– mondta a férfi a Sokszínű vidék érdeklődésére.
Millei úr – aki Balatonlellén él, és a környék 30-40 kilométeres körzetében járja az erdőket már 32 éve – a települést szándékosan nem nevezte meg, hangsúlyozva, hogy a jó gombász területek felkutatása több tíz év is lehet, így nem olyan egyszerűen hullik az ember ölébe a szerencse.
A téli fülőke egyébként azon kevés gombáink egyike, amelyik akár karácsonykor is gyűjthető. Termőteste ugyanis nem érzékeny a fagyra, ha pedig fejlődése közben tartósan hideg időjárás alakul ki, annak elmúltával újra képes növekedni.
Sok finomság készíthető a téli fülőkéből. Nagyon jó ízt kölcsönöz leveseknek, pörkölteknek – utóbbit kissé nyálkásítja. Mi általában fasírtot és tócsnit készítünk belőle, amiket teljesen lággyá varázsol ez a gomba
– tudtuk meg Millei Karesztől, aki egy fotón megmutatta azt is, milyen guszta – és bizonyára legalább olyan finom – a fülőke tócsni, a rántott fülőkecsokor és a fülőke fasírt.