Az ibolya nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk a konyhában, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtáit. Virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg a reggeli harmat felszáradása után: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek is.
Megsárgult lapú, a XX. század elején kelt szakácskönyvekben izgalmas ibolyás receptekre talált Halmos Mónika, fitoterapeuta, food-stylist, az ehető virágok szakértője.
Kakaós piskótatortát tejszínhabbal megtöltik, piros és kék bertonfestékkel lilára színezett glazúrral bevonják és kandírozott angelikagyökérrel és ibolyával díszítik.
– írja a réges-régi receptgyűjtemény.
Ibolyaszorbet, ibolyás saláta, kandírozott ibolya, és számtalan ibolyás torta: e könnyű és illatosan kívánatos finomság nem udvari bolondság, mindenkit megillet, aki éppen az ibolyavirágzás idején ünnepli születésnapját!
Ibolyatorta készítése
A tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 100 ml evőkanál ibolyaszörp vagy ibolyalikőr
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 200 g fehér csokoládé
- 10 g szárított ibolya vagy rózsaszirom porrá törve
- esetleg 2 evőkanál ibolyalikőr
A díszítéshez: egy maréknyi ibolyavirág
A tojásokat habosra keverjük, majd a puha vajjal meg a cukorral összedolgozzuk. Apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd annyi ibolyaszörpöt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy sűrű masszává váljon. Sütőpapírral bélelt kisebb tortaformába simítjuk és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A formából kihűtve hűlni hagyjuk, majd három lapba vágjuk. Amíg sül, elkészítjük a krémet. Ehhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a mascarponét, a szárított virágokat, a likőrt és simára keverjük. 15-2 percre behűtjük, majd a krém felét a tésztalapok közé töltjük. A krém másik felével bevonjuk a tortát és ibolyákkal kicsinosítjuk.
Csak tiszta, vegyszermentes virágokat használjunk ételkészítéshez!
Még több ibolyás receptet Halmos Mónika: Ibolya íz-lelő című e-könyvében találtok, valamint érdemes böngészni a Rózsakunyhó oldalán.