Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetét sok mindenről ismerik világszerte, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy helyi specialitás 2009-ben. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon, írja a CNN.
A juhsajt különlegessége meglehetősen undorítóan hangzik. Miután a sajtot kiteszik egy meleg, nedves helyre, legyek rakják le a tojásaikat benne. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva található benne.
A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Nem szép látvány, ugyanis az állatok ezen a ponton kétségbeesetten mozgolódani kezdenek a sajtban.
Ha valakinek sikerül legyőzni az undort és megkóstolja a sajtot, órákig tartó utóízt érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.
A casu marzu szürke zónában van jogi értelemben véve. Az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országában, ezért aki eladja a sajtot, akár 50 ezer eurós büntetést is kaphat. A szardínaiaik viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket.
Tíz másik olasz régióban is megtalálhatóak a lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a kultúra részét is képezi a szigeten.