Nyugat-Afrikában újra felfedezték a tudományos nevén Coffea stenophylla nevű növényt, ami ízében az arabica kávéra hasonlít, de jobban viseli a magas hőmérsékletet – közölték a tudósok a Nature Plants című tudományos folyóiratban.
Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy a növény sokkal melegebb helyeken is termeszthető, mint az arabica és új, klímaellenállóbb fajok termesztéséhez fő kiindulóforrásként szolgálhat. Így segítheti a világ kávéigényének kielégítését, írja az MTI.
A kávétermesztést erőteljesen veszélyezteti a klímaváltozás növekvő hőmérsékleteivel, a csökkenő csapadékkal és az új betegségekkel.
Bár több kávéfaj létezik, amely forróbb környezetben is megél, azoknál a fajtáknál azonban hiányzik az arabica kávé aromája, valamint a kereskedelmi célú termesztéshez szükséges tulajdonságok
– közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.
Coffea stenophylla egykoron elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évektől azonban a növényt nem termesztették többé kereskedelmi célra. A természetben 2018-ban több mint 50 év után először találták meg újra. A faj jól tűri a szárazságot és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.
A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést
– mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kerte kávékutatásért felelős munkatársa.
Egyedülálló felfedezés olyan kávéfajt találni, amelyik magasabb hőmérsékleten megél és kitűnő íze van, ezért ez a faj a magas minőségű kávé jövője szempontjából döntő jelentőségű.