Festői környezetben rendezték meg április 25-én, vasárnap az I. Nógrád megyei sajtvásárt és sajtversenyt Béren, ahol a gasztronómiai különlegességeiről ismert és kedvelt Malom Udvar szabadtéri placcán ismerkedhettek meg az érdeklődők a legfinomabb nógrádi sajtokkal és a térség kistermelőinek más finomságaival.
Bár a sajté volt a főszerep, a standokról nem hiányoztak a a házi készítésű hústermékek, mézek és egyéb tejtermékek sem, az étterem tulajdonosai pedig egy egész malacot sütöttek a kulináris ízek kedvelőinek.
Összesen nyolcvan terméket neveztek be a versenyre. A sajtokat nyolc tagú szakembergárda bírálta, akik kiválasztották a legjobbakat, és arany, ezüst és bronz minősítéssel ismerték el a legfinomabbnak ítélt sajtokat.
Arany minősítést öt sajt kapott
- Csiky Orsolya Annamária — Kecske natúr krémsajt
- Halda Sajt – Galya érlelt tehénsajt
- Csiky Orsolya Annamária — Kecske fűszeres krémsajt
- Halda Sajt – Viaszban érlelt kecskesajt
- Fülöp-Posta Anett – Tehén gyúrt sajt
A szervezők hagyományt szeretnének teremteni, szándékaik szerint a jövőben minden évben – más-más helyszínen – kerül majd sor az eseményre.